Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzlanski kanton

Iako su osvojili vlast, SDA još nije ponudila mandatara

tk skupstina

Podsjećamo, većinu u novoizabranoj Skupštini TK čine Stranka demokratske akcije (SDA) sa 13 zastupnika, a tu su i četiri zastupnika Demokratske fronte (DF) te dva zastupnika koja su odmah poslije izbora promijenili dres

Iako je odavno trebalo da bude formirana izvršna vlast u Tuzlanskom kantonu, još nema ni naznaka o tomu. Kada će vlast u tehničkom mandatu, čiji ministri i premijer uživaju i zastupnički mandat, prepustiti fotelje novim ljudima?

Tuzlanski kanton (TK) prvi je u Bosni i Hercegovini nakon izbora dobio zakonodavnu vlast. Još 22. novembra prošle godine. Predsjednik Skupštine Žarko Vujović odmah je najavio da će i izvršna vlast biti formirana što prije. Međutim, tri mjeseca kasnije Tuzlanski kanton i dalje ima Vladu u tehničkom mandatu, a predsjednik Skupštine Vujović ne zna kada će mu SDA dostaviti ime premijera.

“Onoga trenutka kada oni predlože premijera, istog trenutka ću ja sazvati rukovodstvo Skupštine da bi dali suglasnost, sazvati kolegij, odnosno vas novinare, da bi javno prezentirali ko je premijer. Uskoro bi, poslije toga, bilo formiranje Vlade. Ko će biti, ja to ne mogu odlučiti niti želim da odlučim, ali SDA, kao najjači politički subjekt i partner, treba da predloži ime premijera”, kaže Vujović za BHRT.

Vahidin Mujagić novinar je koji posljednjih mjeseci kontinuirano izvještava i prati političke procese. Kaže, to što Tuzlanski kanton nema još vlasti, problemi su unutarstranački i politički.

“Po onome do čega sam ja došao dok sam radio u nekoliko navrata te priče, dvije su ključne stvari. Prva je da SDA ne može unutar sebe da izabere premijera, jer je šest kandidata. Druga stvar je što Stranka demokratske akcije čeka odluku s državnog nivoa, hoće li ući u federalnu Vladu, pa da po tom principu prave vlast, a to bi u tom slučaju značilo da će ući i SDP u vlast ovdje u Tuzlanskom kantonu”, smatra Mujagić.

Podsjećamo, većinu u novoizabranoj Skupštini TK čine Stranka demokratske akcije (SDA) sa 13 zastupnika, a tu su i četiri zastupnika Demokratske fronte (DF) te dva zastupnika koja su odmah poslije izbora promijenili dres. Umjesto Pokreta demokratske akcije (PDA) Senad Alić i Jakub Suljkanović će nastaviti djelovanje kao “nezavisni” zastupnici. Upravo s njihove dvije ruke izabrano je i novo rukovodstvo Skupštine TK u novembru prošle godine.

“Ja sam nekoliko puta pitao, radio ankete po gradu i pitao ljude ko je premijer Tuzlanskog kantona. Od deset, dvoje je znalo. Tako da ljude, generalno, ne zanima, zanima samo one koji glasaju. To je ta mašinerija koja i daje vlast”, navodi novinar Vahidin Mujagić.

Zanimljivo je kako se prošli saziv vlasti stalno borio sa skupštinskom većinom, zbog čega je Vlada bila mijenjana nekoliko puta. Sada kada SDA ima apsolutnu koalicijsku većinu u Skupštini TK, opet je problem. Pitanje je samo da li u toj koalicijskoj većini ili većini unutar same SDA.