Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ibrahim šest dana čuva ovce, sedmi mu se sudi za terorizam

BiH

delic

Šest dana u sedmici Ibrahim Delić živi u malom selu Bočinja kod Maglaja i skrbi o svojim ovcama.

Ponedjeljkom, međutim, putuje u Sarajevo kako bi mu se sudilo za ratovanje u Siriji. Jedan je od oko 200 selefija koji su od 2012. otputovali u Siriju i Irak. Za većinu se vjeruje kako su se borili za Islamsku državu i Al-Nusru koja je povezana s Al-Kaidom, prenosi BIRN.

Iako Ministarstvo sigurnosti BiH smatra povratnike s ratišta u Siriji i Iraku ozbiljnom prijetnjom, dužnosnici tvrde kako je dijeljenje obavještajnih podataka u istragama među policijskim i ostalim sigurnosnim agencijama sporo ili nikako.

Prema podacima SIPA-e, barem 30 ih je ubijeno u sukobima, a oko 50 ih se do sada vratilo kući, među njima i Delić.

– Do sredine 2013. nismo imali informacija da određene osobe idu ili planiraju ići u Siriju i Irak, a već do tada ih je oko 100 otišlo – kaže Goran Kovačević, profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu.

Budući da su razmjeri problema postali očigledni, vlasti BiH su u ljeto 2014. usvojile zakonske reforme, uvodeći kazneno djelo protuzakonitog osnivanja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama. Nova kaznena djela primjenjuju se retroaktivno pa su mnogi ljuti što im se sudi za kazneno djelo koje nije postojalo u vrijeme kada su otišli na Bliski istok.

– Svi su znali kamo idemo. Niko to tada nije branio. Amerika je tada bila protiv Bashara al-Assada – rekao je Delić za BIRN BiH.

On poriče kako je ratovao i da se pridružio terorističkim organizacijama u Siriji, navodeći kako je 90-postotni invalid. Kaže kako je išao tamo kako bi na neki način pomogao sirijskom narodu i pokušao ljude iz BiH ujediniti u jednu jedinicu jer je vidio kako ih “neke jedinice izdaju”.

Delić inzistira da on ne predstavlja rizik za sigurnost i da se vratio kući razočaran “anarhijom” kojoj je svjedočio u Siriji. Vlasti se, međutim, ne slažu.