Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ICMP izražava saučešće povodom smrti Hatidže Mehmedović

International_Commission_on_Missing_Persons_headquarters_in_The_Hague copy

Povjerenici i osoblje Međunarodne komisije za nestale osobe izrazili su svoje saučešće Udruženju Majke Srebrenice nakon što je u nedjelju, poslije duge bolesti, preminula predsjednica Udruženja Hatidža Mehmedović.

“Hatidža je predstavljala snage koje su učinile da Majke Srebrenice postanu snažna moralna sila i primjer za preživjele diljem svijeta,” izjavila je gđa. Bomberger danas. “Ona je odgovorila na zločin koji je počinjen nad njenom porodicom tako što je intenzivno tragala za pravdom. Ona je u sebi objedinjavala saosjećanje sa žrtvama i odlučenost traganja za istinom.”
Hatidžin muž, dva brata i dva sina su ubijeni u genocidu 1995. godine. ICMP je pomogao u identifikaciji Hatidžine braće 2004. godine, a muža i dvojice sinova 2010. godine. Hatidža se vratila da živi u Srebrenici 2003. godine.
Od 2001. godine, nakon što je uvedena DNK analiza na osnovu masovnog sekvenciranja, ICMP je identificirao 6.940 od 8.000 srebreničkih žrtava. Ovaj proces identifikacije se nastavlja: 35 žrtava koje su identificirane u skorije vrijeme su 11. jula ova godine ukopane u Memorijalnom centru Potočari.