Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IDDEEA snizila kriterije iz tendera: Pet miliona KM prometa više nije uslov

BiH

pasos bih

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) objavila je 10. augusta novi tender za nabavku pasoških knjižica. Direktor IDDEEA Arif Nanić izjavio je za Oslobođenje da je zaključno sa petkom tendersku dokumentaciju preuzelo ukupno 11 kompanija.

– Kada su u pitanju kriteriji u odnosu na raniju tendersku dokumentaciju, mi smo sada sa novim tenderom odlučili ublažiti, odnosno sniziti kriterije. Na primjer, sada je ukinut zahtjev koji se odnosi na ekonomsku sposobnost, odnosno da kompanija mora imati pet miliona KM prometa – kazao je Nanić.

Kriterij da posao izdavanja pasoških knjižica može dobiti samo firma sa sjedištem u Banjoj Luci, naglasio je, bio je uslov samo na prvom tenderu. Procijenjena vrijednost okvirnog sporazuma koji će se zaključiti sa izabranim dobavljačem na četiri godine iznosi 25.641.025 KM bez PDV-a ili 30 miliona sa PDV-om. Poziv je otvoren do 26. septembra. Također, uzeta su u obzir obrazloženja drugostepenog organa, odnosno Ureda za rješenja o poništenju tenderske dokumentacije za prethodni postupak.

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Vojin Mijatović izjavio je ranije za Oslobođenje list kako očekuje od Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH da ponudi koncept kojim će biti sistemski riješeno pitanje pasoša u BiH.

– A ne guranje istog koncepta koji imamo sa Miihllbauerom – naglasio je Mijatović.

Prošlog mjeseca propao je još jedan pokušaj potpisivanja ugovora sa dobavljačem pasoških knjižica, pošto je Ured za žalbe poništio tender koji je raspisala IDDEEA. I ovaj put usvojene su primjedbe francuske firme Gemalto da je tender namješten njemačkom Miihllbaueru, koji ima ispostavu u Banjoj Luci. Isto je potvrdio i Ured za žalbe, koji je u čitavom procesu pronašao nekoliko nepravilnosti.