Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

INO BiH

Identificirane tri žrtve proteklog rata

Identifikacija – institut za nestale osobe bih (1)

Sve žrtve identifikovane su putem DNK metode, da bi u proteklim danima taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica

Tri žrtve proteklog rata identificirane su u prostorijama Podrinje identifikacionog projekta u Tuzli i u Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1992. i 1995. godine u Hrvatskoj, u Zvorniku i na području Žepe.

Sve žrtve identifikovane su putem DNK metode, da bi u proteklim danima taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.

U Podrinje identifikacionom projektu identificiran je Sadik Osmanović, rođen 1964. godine u Bijeljini. Nestao je 1992. godine u mjestu Erdut u Hrvatskoj, a u ovoj državi su i ekshumirani njegovi posmrtni ostaci.

Porodica je potvrdila i identitet Mustafe Džananovića, rođenog 1960. godine u mjestu Podosoje, Srebrenica. U ljeto 1995. godine je nestao na lokalitetu Liplje – Zvornik, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice koja je 2001.godine otkrivena na ovom lokalitetu. Nakon potpisivanja zapisnika o identifikaciji, porodica je dala saglasnost za ukop ove žrtve na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

U Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu identificiran je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine u mjestu Pripećol. On je nestao u Žepi u ljeto 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Slap – Hrast tokom 2014. godine – saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.