Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Identificirano pet žrtava iz proteklog i jedna iz Drugog svjetskog rata

BiH

Masovna grobnica u Kozluku

Pet žrtava iz proteklog rata i jedna žrtva iz Drugog svjetskog rata identificirano je danas u Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je žrtva iz drugog svjetskog rata Derviš Karadžić, rođen 1903. godine, nestao 1944. godine u Bosanskom Petrovcu.

Po njenim riječima, posmrtni ostaci Derviša Karadžića ekshumirani su iz jame Ravnice u narodu poznatija kao Derviševa jama na području Bosanskog Petrovca.

– Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2002. godine zajedno sa još tri žrtve iz protekloga rata koje su pronađene u ovoj jami – pojasnila je Čengić.

Kazala je da su danas identificirani posmrtni ostaci pet žrtava iz proteklog rata. Riječ o je žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim u periodu od 1992. do 1995.godine na području Prijedora i Bosanskog Novog.

Čengić podsjeća da su posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani u ranijem periodu iz masovne grobnice Hrastova Glavica na području Sanskog Mosta i na pojedinačnim lokalitetima na području Prijedora i Bosanskog Novog.

Danas su identificirani:

1. Emina (Mustafa) Karabegović, rođena 1937. u mjestu Mahmići-Bosanska Krupa;
2. Senija (Suljo) Ekić, rođena 1937. u mjestu Suhača, općina Bosanski Novi;
3. Džehva (Haso) Hodžić, rođena 1925. u mjestu Mahala, općina Sanski Most;
4. Teufik (Tahir) Kljajić, rođen 1949. u mjestu Čarakovo-Prijedor;
5. Mehmed (Smajil) Mulalić, rođen 1948. u mjestu Hambarine-Prijedor.