Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Identifikovane osobe koje su kupovale potencijalne otrove u Apotekama Sarajevo

apoteka bih

U Apotekama Sarajevo u proteklim mjesecima prikupljani su lični podaci građana koji su kupovali medicinske preparate koji mogu biti korišteni kao potencijalni otrovi, saznaje Fokus.ba.

Ovu informaciju za naš portal su potvrdili i uposlenici Apoteka Sarajevo nakon pritužbi građana da su im traženi lični podaci pri kupovini određenih proizvoda kao što je medicinski alkohol.

Uzimanje ličnih podataka obrazloženo im je opasnošću da preparat koji kupuju može biti zloupotrebljen, odnosno korišten kao otrov.

Za sada nije poznato po čijem nalogu su prodavači u Apotekama Sarajevo identifikovali građane, te da li su policijske i druge sigursnonse agencije u BiH provodile određenu istragu u ovom smjeru.

Iako je portal Fokus.ba kontaktirao Apoteke Sarajevo sa upitom po čijem nalogu su prikupljani podaci, odgovor nismo dobili. Također, nismo dobili odgovor na pitanje šta se desilo sa prikupljenim podacima građana i kome su proslijeđeni?

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakla Mediha Bakalović, pomoćnik Ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, svako lice kojem pri kupovini određenih proizvoda neko zatraži lične pdoatke može podnijeti prigovor Agenciji za zaštitu podataka, kao kontrolnu mjeru zaštite svojih prava.

“Pitanje evidentiranja ličnih podataka kupca u slučaju kupovine određenih proizvoda, kao što su medicinski lijekovi i medicinska sredstava nije propisano Zakonom o zaštiti potrošača BiH. Trgovina lijekovima i medicinskim sredstvima uređena je Zakonom o lijekovima BiH, koji provodi Regulator u BiH, Agencija za lijekove. Kako je ova oblast vrlo kompleksna Agencija istu reguliše nižim podzakonskim aktima, pravilnicima, kojih trenutno ima više od 150”, kazala je Bakalović za Fokus.ba.

Dodala je da nadležni regulator u BiH, Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH, u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, brine se o zaštiti prava građana vezanih za lične podatke.

“Zakon o zaštiti ličnih podataka predviđa obradu ličnih podataka ako je njihova svrha identifikacija kupca, bez uzimanja kopije lične karte, koja u tom slučaju prevazilazi granice potrebne identifikacije. Osim toga mora se uvijek utvrditi svrha obrade podataka”, navela je Bakalović.