Institut za nestale osobe

Identifikovane tri žrtve proteklog rata

podrinje identifikacijski centar (1)

Porodice ove tri žrtve, nakon današnje identifikacije, dale su saglasnost za njihov ukop ove godine na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari

U prostorijama Podrinje identifikacionog centra u Tuzli danas su zvanično identifikovane tri žrtve proteklog rata. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene u ljeto 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama na području Zvornika i Srebrenice, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Tako je danas identifikovan Zaim (Muje) Hasanović, rođen 1968. godine u Cerskoj kod Vlasenice. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika.
Porodica je danas identifikovala i Asima (Husejn) Nukića rođenog 1971. godine u Cerskoj kod Vlasenice. Dijelovi njegovog skeleta su također pronađeni u masovnoj grobnici Liplje.
Potvrđen je identitet i Azmira (Aziz) Osmanovića koji je rođen 1979. godine u Ljeskoviku. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni prije dvije godine na lokalitetu Poljanci kod Srebrenice.

Identitet žrtava koji je najprije utvrđen uz pomoć DNK analize, danas su zvanično potvrdili i članovi njihovih porodica.

Porodice ove tri žrtve, nakon današnje identifikacije, dale su saglasnost za njihov ukop ove godine na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.