Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

biće ukopani 11. jula

Identifikovane tri žrtve srebreničkog genocida, objavljena su njihova imena

Zagreb: Dolazak uzvanika na ZV na predstavljanje programa Kolinde Grabar-Kitarović
11.11.2019., Zagreb - Sluzbeno predstavljanje Izbornog programa Kolinde Grabar-Kitarovic u Kongresnoj dvorani Zagrebackog velesajma. Dolazak gostiju na prredstavljanje programa. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Iz INO-a navode da su identifikovani Meho Karahodžić, Salih Džananović i Husein Kurbašić

U Komemorativnom centru u Tuzli zvanično su identifikovane tri žrtve ubijene na području Srebrenice u ljeto 1995. godine, a njihove porodice su dale saglasnost za ukop na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Potočarima. Do sada je 19 porodica dalo saglasnost za ukop svojih najmilijih u julu, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Iz INO-a navode da su identifikovani Meho Karahodžić, Salih Džananović i Husein Kurbašić.

“Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene u ljeto 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u dvije masovne grobnice koje su otkrivene tokom 2002. i 2008. godine u selu Kamenica u Zvorniku”, rekla je Emza Fazlić, glasnogovornica INO-a za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ona je pojasnila da su žrtve najprije identifikovane uz pomoć DNK metode, a potom su dobiveni identitet potvrdili zvanično i članovi njihovih porodica.

Oni su ujedno dali i saglasnost za ukop ovih žrtava na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, kako kaže Fazlić. Do sada je ukupno 19 porodica dalo saglasnost, a kako je ranije kazala Fazlić ovaj broj nije konačan i porodice imaju vremena do same džanaze da se odluče.

Prošlog mjeseca identifikovane su također tri žrtve srebreničkog genocida koje će ove godine biti ukopane u Potočarima – Zaim Hasanović, Asim Nukić i Azmir Osmanović, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Presudama je utvrđeno da je u Srebrenici u julu 1995. godine tokom počinjenja genocida ubijeno više od 7.000 pretežno muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 žena, djece i staraca.