Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hnk

Iduće sedmice počinju upisi u srednje škole

skola udzbenici
Foto: Monika Ćubela Savić

Navode da je i ove godine upisano manje “prvačića” u osnovne škole

Upisi u srednje škole za školsku 2024./2025. godinu na prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona kreću u srijedu, 19. juna, dok drugi upisni rok počinje 26. juna.

Za upis u srednje škole predviđeno je ukupno 2.330 mjesta, potvrdili su za Fenu iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

– Od toga, 1.735 mjesta namijenjeno je za gimnazije, vjerske i stručne četverogodišnje programe (uključujući i umjetničke škole). U stručne trogodišnje programe predviđeno je 595 mjesta od kojih je 19 mjesta za pomoćna zanimanja – navode iz resornog kantonalnog ministarstva i dodaju da je ove godine osnovnu školu završilo 1.863 učenika.

Nova zanimanja

Učenicima će prilikom upisa, kako kažu, biti ponuđena i neka nova zanimanja.

– Nekoliko srednjih škola uvelo je nova zanimanja koja se odnose na srednje stručno obrazovanje, dok su određene škole sa gimnazijskim smjerovima inovirale postojeće nastavne planove i programe – rekli su iz Ministarstva prosvjete nauke, kulture i sporta HNK-a.

Dalje navode da je i ove godine upisano manje “prvačića” u osnovne škole.

– Kada je riječ o osnovnim školama, ove je godine upisano 1.717 učenika, dok je u prošloj godini upisano 1.779 učenika – poručili su iz ministarstva.