Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iduće sedmice presude za zločine u Rogatici, Foči i Čapljini

sud i tuzilastvo bih

Sud Bosne i Hercegovine naredne sedmice će izreći presudu četvorici bivših pripadnika Armije BiH koji se terete za zločine počinjene na području Rogatice i Foče, kao i Edinu Sakoču, optuženom za zločine nad civilima u Čapljini.

U utorak, 3. marta, Državni sud će izreći presudu Muhamedu i Tariku Šišiću, Emiru Drakovcu te Azizu Šuši, optuženima za učešće u napadu na konvoj 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice (općina Rogatica), kada je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno.

Posljednjeg dana sljedeće sedmice bit će izrečena presuda Edinu Sakoču, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji je optužen za seksualno zlostavljanje jedne ženske osobe te učešće u ubistvu dvije osobe srpske nacionalnosti u Počitelju (općina Čapljina).

Pred Trećestepenim vijećem Suda BiH u četvrtak, 9. marta, razmatrat će se žalba odbrane Jasmina Čolomana, optuženog za zločine počinjene na području Viteza. Čoloman je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da je u aprilu 1993. godine učestvovao u ubistvima hrvatskih civila u mjestu Počulica, ali je nakon obnovljenog postupka osuđen na tri godine zatvora, zbog čega se žalio Trećestepenom vijeću.

Istog dana, Nermin Kalember, optužen za zločine počinjene na području općine Hadžići kod Sarajeva, svjedočit će u svoju korist. Za zločine počinjene nad zatočenicima u logoru ”Silos”, kasarni ”Krupa” i Osnovnoj školi ”9. maj” Tužilaštvo BiH tereti, osim Kalembera, Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića i Šerifa Mešanovića.

Za četvrtak je zakazano i iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH na suđenju Goranu, Miloradu i Ranku Mrđi te Miletu Kokotu, koji su optuženi za zločine počinjene u Sanskom Mostu, kao i završno izlaganje odbrane Saše Ćuguza, optuženog za zločine počinjene na području Bihaća.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Doboju, Kotor-Varoši, Bužimu, Vitezu, Vogošći, Rudom, Višegradu, Goraždu, Srebrenici, Bosanskom Novom, Sarajevu, Ljubuškom, Rogatici te drugim gradovima i mjestima u BiH, piše BIRN.