Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uputit će pismo

Igor Stojanović neće danas dati saglasnost za formiranje Vlade Federacije BiH

Konferencija za medije rukovodstva Federacije BiH
24.02.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon kratkog sastanka koji su odrzali clanovi rukovodstva Federacije BiH, odrzana je konferencija za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Navodno će Igor Stojanović pisati Centralnoj izbornoj komisiji te tražiti zvanični stav o tome postoje li zakonske prepreke za imenovanje

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović zakonski rok za formiranje vlade iskoristit će do posljednjeg dana. Tako se barem čini.

Naime, on danas neće dati saglasnost, već će pisati liderima SDP-a Nerminu Nikšiću, HDZ-a Draganu Čoviću i NES-a Nerminu Ogreševiću kako bi se obavile dodatne konsultacije u vezi kandidata iz tih partija o kojima ne postoji saglasnost.

U pitanju su Sanja Vlaisavljević kao kandidatkinja HDZ-a, Almin Hopovac iz SDP-a, protiv kojeg je podignuta i optužnica te Anela Kljake iz NES-a, kojem se ranije stavljalo na teret da je počinio izborne krađe.

Rok za formiranje vlade FBiH je 6. april.

Navodno će Igor Stojanović pisati Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH te tražiti zvanični stav o tome postoje li neke zakonske prepreke za imenovanje navedenih osoba.

Stojanović je ranije najavio bi mogao uskratiti svoj potpis nakon što je saznao imena predloženih kandidata za ministre.

“Vidio sam imena za novi saziv Vlade FBiH i razmislit ću do ujutru. Mislim da su i dalje ostala sporna imena koja su bila u javnosti i sačekao bih do ujutru.”, istakao je u izjavi za FTV potpredsjednik Federacije BiH.

Istakao je da je nezadovoljan čitavim procesom kada je u pitanju i prijedlog ministara i konkretan prijedlog koji je došao od SDP-a.

“Očekujem da neko ko je potpredsjednik Federacije učestvuje u direktnom predlaganju i izboru na nivou organa. Međutim, po ko zna koji put, rukovodstvo SDP-a se odlučilo da ja ne učestvujem u tim procesima. To je borba koju ja vodim unutar SDP-a već duži period.”, kazao je Stojanović tokom gostovanja na Federalnoj televiziji.