Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. entitet

Igra oko “razdruživanja” najviše će naštetiti RS-u: “Dodik će doživjeti još jedan fijasko”

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

oštre reakcije stižu iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini. Stava su da Republika Srpska jedino može opstati kao dio Bosne i Hercegovine

Vlada RS-a imenovala je Radnu grupu za izradu “sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine”. Na ovaj potez stižu oštre reakcije.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država poručeno je da bi eventualno razdruživanje značilo i kraj za Republiku Srpsku. Političari i analitičari iz oba entiteta poručuju da je riječ o populizmu i da je samostalnost nemoguće provesti.

“Zadatak” radne grupe

Radna grupa ima zadatak da pripremi “sporazum o mirnom razdruživanju Republike Srpske i Federacije BiH” i uputi Narodnoj skupštini na usvajanje. Ova radna grupa formirana je sedam dana nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Analiziraće se uloga Republike Srpske u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma i donijeti odluke.

-Mi smo rekli da ćemo to uraditi i uradićemo u narednih 30 dana. Do kraja juna mi ćemo napraviti analizu kraha Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je ostao samo u segmentima. Dakle, mnoge stvari nisu ustavne u ovoj zemlji. I reći ćemo da je to za nas previše i da ne možemo da ostanemo u zajednici u koju smo mi ranije unijeli svoju teritoriju i svoje nadležnosti, poručio je predsjednik entiteta Milorad Dodik.

Iz OHR-a za BHRT nisu htjeli komentarisati ove najave. Uputili su nas na izjavu koju je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini dao za druge medije.

S druge strane, oštre reakcije stižu iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini. Stava su da Republika Srpska jedino može opstati kao dio Bosne i Hercegovine.

“Branićemo i štititi teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, a secesija ili razdruživanje ne znači nezavisnost Republike Srpske, niti kraj Bosne i Hercegovine, nego znači kraj Republike Srpske”, saopštili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Dodikov performans

Gubljenje vremena. Nastavak fijasko politike. Politički performans. Tako političke poteze predsjednika RS Milorada Dodika ocjenjuju političari u Bosni i Hercegovini.

-Ja mislim da je to gubljenje vremena da je to nova priča kojom se želi pokriti odustajanje od nekih drugih sličnih obećanja da se narod sad zabavi time. Znaju da od toga nema ništa, kaže Saša Magazinović, poslanik u državnom parlamentu.

-Objektivno gledano, moja je procjena da se tu radi o još jednom, ja ću reći, političkom performansu Milorada Dodika koji na ovaj način samo kupuje vrijeme pred svojim biračima, dodaje Dragan Mioković, predsjedavajući Parlamenta FBiH.

-Ljudi imaju kuće, imovinu, mezarja, groblja poginulih i umrlih. Zašto bi i ko ima pravo da nosi komad zemlje iz Bosne i Hercegovine? Nema govora o tome, kaže poslanik u Parlamentu FBiH.

-Sa svim velikim političkim temama Dodik je doživio fijasko. I sve su nestale. Iščezle. Posljednja oko Izbornog zakona RS, pa neće učestvovati na izborima, pa VRS pa UIO RS, VSTS, samostalnost…, kaže predsjednik PDP-a i državni poslanik Branislav Borenović.

Uobičajena strategija

Teško se može očekivati i realizacija zamišljenog jer bi se ušlo u direktan sukob sa subjektima u Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnim faktorima, smatraju sagovornici BHRT-a.

-Ovo je samo nastavak uobičajene strategije podizanja praga i zaoštravanja situacije do maksimuma, prelaska takozvanih crvenih linija i na osnovu toga ostvarivanje nekih političkih benefita, trgovine i slično, tvrdi politički analitičar Mladen Bubonjić.

-Mislim da trenutno i ta politika koju vodi Dodik, da trenutno nisu u stanju da izvedu razilaženje sa Bosnom i Hercegovinom jer je i sam to jednom rekao da trenutna geopolitička klima u svijetu za to nije povoljna, mišljenja je Jahja Muhasilović, vanjskopoltički analitičar.

Za realizaciju samostalnosti upravo je potrebno obezbijediti podršku međunarodne zajednice, prije svega, članica Vijeća sigurnosti, ali i kao prvi korak podršku Bošnjaka i Hrvata za izmjenu Ustava Bosne i Hercegovine.