Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

„Igre na Žanju“ ponovo dio goraždanskog Festivala prijateljstva (FOTO)

BiH

goražde (2)

„Igre na Žanju“, nesvakidašnja sportska manifestacija u ambijentu gradske plaže u centru Goražda ponovo su dio Festivala prijateljstva. Trajale su dva dana, imale svega šest ekipa učesnica, ali su izazvale veliko interesovanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Mladi su dobili priliku da popularno riječno ostrvo, koje Drina na središnjem dijelu svoga vodotoka decenijama gradi od šljunka, iskoriste na najbolji mogući način. Oni stariji sjetili su se vremena neposredno nakon rata kada su igre nastale spontano, kako su naveli, kao potvrda neuništivosti jednog grada i sportskog duha u njemu.

goražde (1)

„Smatrali smo da je ovo atraktivan sadržaj, što se i pokazalo u ova dva dana. Bili smo u škripcu s vremenom, ali ćemo se narednih dana potruditi da igre traju koliko i sam festival. Posebno se zahvaljujem članovima francuske grupe „Les ZaZous“ koji su uljepšali program drugog dana igara“, rekao je za AA Kemal Peštek, član Organizacionog odbora 18. internacionalnog Festivala prijateljstva, koji se od 1. do 6. avgusta održava u Goraždu.

Organizatori ovogodišnjih igara su članovi Udruženja pedagoga sporta BPK Goražde.

goražde (4)

„Jedna ekipa ima pet takmičara, tri muškarca i dvije djevojke. Oni su se takmičili u nogometu i odbojci na pijesku, povlačenju konopca, veslanju na dušeku, nošenju vode lavorom u bure i skokovima u vreći. Polufinalno takmičenje u jedenju sladoleda i finalno u nošenju jaja biće organizovano u Domu mladih Centra za kulturu, a za najuspješnije ekipe obezbjeđene su nagrade“, kazao je član Udruženja, Džanan Obuća.

Organizatori su u kontaktima sa upravom Hidroelektrane „Piva“ na Mratinju, u susjednoj Crnoj Gori, uspjeli da obezbijede uslove za održavanje igara, a za to je bio potreban stabilan, ljetnji vodostaj rijeke, čiji nivo ostalim danima varira zbog ispuštanja vode iz vještačkog jezera, pa je kupanje u Drini posljednjih godina postalo skoro nemoguće”.

goražde (3)

„Atmosfera je super. Probudili smo i raju da se dođe okupati na Drini. Treba se njegovati tradicija okupljanja na Žanju, da imamo više ovakvih sadržaja. Jedini nedostatak igara je što su kratko trajale“, rekao je Haris Tutić, jedan od učesnika.