Ilija Jurišić tužio Srbiju: Brutalno su me uhapsili i držali u pritvoru tri i po godine

BiH

ilija jurisic

Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu, nakon pripremne, u četvrtak je održalo prvu raspravu u predmetu tužbe Ilije Jurišića protiv Republike Srbije.

Na današnjoj raspravi Ilija Jurišić je izjavio da je hapšenje 11. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ za njega predstavljao pravi šok kao i za njegovu porodicu jer je hapšenje izvršeno na veoma grub način u prisustvu njegove supruge Stoje, sina, snahe i dvije unuke, a da niko nije znao zbog čega ga hapse.

– U pritvoru sam proveo 3,5 godine i to je najteži period mog života. Ne mogu kazati da me je neko u pritvoru fizički maltretirao, ali uvijek se našao neko ko je bio na ratištu i za koga sam ja bio neprijatelj koji je ubijao Srbe. U pritvor sam ušao dobrog zdravlja, a iz pritvora sam izašao kao težak bolesnik koji svako malo završi na bolničkom liječenju o čemu svjedoči priložena medicinska dokumentacija – obratio se Jurišić sudskom vijeću.

Na kraju svog obraćanja Ilija Jurišić je naglasio kako ne postoji novac koji može platiti nepravdu koja je učinjena njemu i porodici, te da bi želio da štetu koju potražuje plati onaj koji ga je doveo u ovu situaciju, a znao je da nije kriv za bilo koje krivično djelo.

– To je bivši tužilac Vladimir Vukčević, koji je nakon što sam uhapšen sazvao pres-konferenciju i novinarima saopštio da je uhapšen monstrum iz Tuzle, a nakon mog puštanja iz pritvora rekao je da zna da sam ja kolateralna šteta u odnosima dviju država – kazao je Jurišić.

Tuzlak Ilija Jurišić je uhapšen u Beogradu 2007. godine pod optužbom da je počinio ratni zločin prilikom sukoba pripadnika odbrane grada i vojske koja ga je napuštala, a sve se dogodilo 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti. Do konačne oslobađajuće presude sudski proces je trajao 10 godina od čega je Ilija Jurišić 3,5 godine proveo u pritvoru.

Rješenjem Apelacionog suda u Beogradu oslobođen je svake odgovornosti i zbog toga je u saradnji sa svojim advokatom Đorđem Dozetom podnio tužbu protiv Republike Srbije.

U ovom sudskom procesu tužbu je zastupao Milan Petrović, zamjenik tužioca za ratne zločine Republike Srbije, koji je nakon kompromitirajućeg sudskog procesa bio kandidat za funkciju prvog čovjeka u Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije, ali prilikom izbora u Skupštini Srbije nije dobio ni jedan glas, saopćeno je iz Fondacije Istina, pravda, pomirenje iz Tuzle.