Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Ima li kraja paklu u Gazi? Biden poziva Hamas da prihvati prekid vatre do ramazana

joe biden
Foto: Pixsell

Biden je upozorio Hamas da pristane na primirje u Gazi do Ramazana, koji počinje početkom sljedeće sedmice, nakon što ga je njegov šef diplomatije Antony Blinken pozvao da prihvati “trenutni prekid vatre”

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Hamas da prihvati sporazum o prekidu vatre u Gazi do muslimanskog svetog mjeseca ramazana, dok je palestinska militantna grupa upozorila da pregovori o primirju i oslobađanju talaca ne mogu trajati “neograničeno”.

​Dok glad prijeti u Gazi, američki i jordanski avioni su ponovo ispustili pomoć u hrani na opkoljenu teritoriju sa 2,4 miliona ljudi u zajedničkoj operaciji s Egiptom i Francuskom.

Potpredsjednica SAD Kamala Harris izrazila je “duboku zabrinutost zbog humanitarnih uslova u Gazi”, dok je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila da djeca umiru od gladi u dvije bolnice na sjeveru Gaze.

Izaslanici Hamasa i Sjedinjenih Država sastajali su se u Kairu s katarskim i egipatskim posrednicima radi pregovora o šestosedmičnom primirju, razmjeni desetina preostalih talaca za stotine palestinskih zatvorenika i protoku pomoći u Gazu.

Egipatski Al-Qahera News, koji je blizak obavještajnim službama zemlje, javio je da će se razgovori nastaviti četvrti dan zaredom u srijedu.

Bidenovo upozorenje

Biden je upozorio Hamas da pristane na primirje u Gazi do ramazana, koji počinje početkom sljedeće sedmice, nakon što ga je njegov šef diplomatije Antony Blinken pozvao da prihvati “trenutni prekid vatre”.

– Trenutno je u rukama Hamasa – rekao je američki predsjednik novinarima iz Marylandu.

– Mora postojati prekid vatre zbog Ramazana – ako dođemo u okolnosti da se ovo nastavi do ramazana, Izrael i Jerusalem bi mogli biti vrlo, vrlo opasni – kazao je on.

Nije precizirao, ali su Sjedinjene Države pozvale Izrael prošle sedmice da dopusti muslimanima da klanjaju u džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu tokom Ramazana.

Izraelska vlada je saopćila da će muslimanskim vjernicima omogućiti pristup Al-Aqsi tokom ramazana “u sličnom broju kao i prethodnih godina”.