Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Imamović: Tokom 2016. u Tuzli otvoreno 1.100 radnih mjesta

jasmin imamovic

Tokom protekle godine u Tuzli je otvoreno 1.100 novih radnih mjesta, čime je oboren dvadesetogodišnji rekord u otvaranju novih radnih mjesta, istakao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović tokom tradicionalnog novogodišnjeg prijema za medije.

Kada je u pitanju indeks razvoja Tuzle, kako je rekao, on iznosi 129,7 i veći je od indeksa bilo koje druge općine u TK.

Stopa zaposlenosti u Tuzli je 61,5 posto, dok je prosjek kantona 46 posto.

Imamović je kazao da Grad Tuzla ostvaruje najveće poreske prihode u TK, odnosno 18 miliona KM godišnje, što predstavlja 45 posto svih poreskih prihoda TK.

Prosječna neto plaća u Tuzli je, navodi Imamović, 865 KM, a prosjek u kantonu 733 KM.

Glavna tema svih službi Gradske uprave Grada Tuzla i tokom 2017. bit će povećanje broja zaposlenih u Tuzli, zatim intenzivan kontakt sa poslodavcima, kako bi se otklonile određene prepreke.

– Našli smo nove prostore za poslovne zone, a među njima je jedan od 44 hektara. Jučer je, također, objavljen oglas za gradnju nove velike zgradu i parka u tuzlanskom naselju Sjenjak – rekao je Imamović.

Najviše radnih sati u 2107. godine gradonačelnik i Gradska uprava provest će na stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta, a dva ipo puta povećat će se u odnosu na 2016. iznos u Budžetu kada su u pitanju poticaji zapošljavanju, potcrtao je.

Uputio je poziv kantonalnoj vladi i Skupštini da obnove zapaljenu zgradu vade, jer ,kako tvrdi, to odbija investitore.

Poručio je da će naredna godina biti godina intenzivne komunalne gradnje, koja je evidentna i u 2016., najavivši i reorganizaciju administracije Gradske uprave i službe gradonačelnika.