Imamović: Za godinu u Tuzli zaposleno oko 2.000 osoba

tuzla zagadjenje – jasmin imamovic

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović izjavio je da je u periodu od godinu dana u ovom gradu zaposleno oko 2.000 radnika, pojasnivši da je do 1. maja ove godine zaposleno 1.700 radnika, a zahvajujući projektima na bazi poticaja Grada Tuzla zaposleno je dodatnih oko 200, te se uskoro očekuje zapošljavanje još 100 osoba u poslovnoj zoni Kreka sjever.

Imamović je to istaknuo govoreći o Informaciji o realizaciji Programa raspodjele sredstava iz budžeta Grada Tuzla namijenjenih za podršku razvoju poduzetništva na području Grada Tuzla za 2017. godinu, koju je Kolegij gradonačelnika Tuze danas usvojio.

Po njegovim riječima, realizirani projekt ‘Zapošljavanje i nova radna mjesta’, u okviru kojeg je Grad Tuzla davao firmi 2.000 KM za jedno novo radno mjesto, omogućio je novih 125 radnih mjesta u 64 firme, a za ove namjene izdvojeno je 250.000 KM.

Također, projekt Siguran start omogućio je 65 novih radnih mjesta, Imamović ističe da će projekt u poslovnoj zoni Kreka sjever omogućiti da firme sačuvaju postojeća radna mjesta i ostvare nova. Očekuje se minimalno 100 radnih mjesta u firmama za proizvodnju igračaka, peciva, ženske obuće.

-Mi smo s tri spomenuta projekta došli do cifre od 2.000 radnih mjesta, što je 50 posto od prošlogodišnjeg obećanja da će za četiri godine biti zaposleno 4.000 radnika – kazao je Imamović.

Izrazio je nezadovoljstvo što se na projekt Zapošljavanje ranjivih kategorija poslodavci nisu odazvali, iako je obećana podrška po radnom mjestu u iznosu 2.500 KM za osobe s invaliditetom, zatim ne plaćaju se porezi i doprinosi za ove kategorije.

Najavio je i konkurs kojim će biti omogućena stipendija u iznosu 50 KM za učenike koji su završili osnovnu školu, a upišu zanat koji predstavlja deficitarno zanimanje, poput metalostrugara, obućara, pekara, slastičara, kuhara, keramičara, konobara.

Po riječima šefa Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla Vedrana Lakića, ove godine je za programe iz oblasti poduzetništva u budžetu ovog grada osigurano 450.000 KM raspoređenih na četiri projekta, projekt Zapošljavanje i nova radna mjesta, Siguran start, Zapošljavanje ranjivih kategorija i projekt Školovanje za sigurno zaposlenje.

Dodao je da je za projekt Siguran start izdvojeno 150.000 KM usmjerenih na 65 početnika, koji su u 2017. godini započeli vlastiti biznis, a ponuđeno im je do 3.000 KM kroz različite vrste podrške, poput naknade za troškove informacionih i marketing, računovodstvenih usluga, nabavke opreme itd.