Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo sigurnosti

Počinju pregovori s FRONTEX-om: BiH postaje dio evropske kolektivne sigurnosti

Policijske patrole i kontrola migranata na granici BiH i Hrvatske nešić
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH, te pregovora sa FRONTEX-om, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini Interpola u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim bezbjednosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH, te pregovora sa FRONTEX-om, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH može biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.