Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Transparency International

Imenovanje Ćuluma urušiće povjerenja građana u bezbjedonosni sektor BiH

darko culum 1

Podsjećaju da je Ćulum, kako je saopćeno, bio na čelu policije Republike Srpske u periodu kada je ova institucija bila suočena sa ozbiljnim optužbama na pojave kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda

Transparency International u BiH (TI BiH) pozvao je Vijeće ministara da odbije prijedlog ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića o imenovanju Darka Ćuluma na mjesto direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA).

Podsjećaju da je Ćulum, kako je saopćeno, bio na čelu policije Republike Srpske u periodu kada je ova institucija bila suočena sa ozbiljnim optužbama na pojave kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Građani Banje Luke su, dodaju, prijavili Ombudsmanu, organizacijama civilnog društva i internim policijskim kontrolama slučajeve maltretiranja u policijskim prostorijama, upotrebu prekomjerne sile i neprofesionalno ponašanje više policijskih službenika, naročito prema građanskim aktivistima.

-Istovremeno, suprotno međunarodnoj praksi, i protivno upozorenjima domaćih i međunarodnih organizacija, policija, na čijem je čelu Darko Ćulum, usmjerila je sve svoje resurse na zabranu javnih okupljanja u Banjoj Luci za određenu grupu ljudi zbog čega se protiv Ćuluma vodi postupak pred Okružnim sudom u tom gradu po zahtjevu više građana – navode u saopćenju.

I TI BiH je podnio više krivičnih prijava protiv policijskih službenika zbog sumnji na nasilničko ponašanje i zloupotrebu položaja u vezi sa policijskim ovlaštenjima, a što je sve bilo usmjereno protiv članova grupe “Pravda za Davida” i drugih građana Banje Luke koji su prepoznati kao podržavaoci ove grupe.

-Smatramo da imenovanje Darka Ćuluma na mjesto direktora SIPA-e, ili institucije u čijem je mandatu borba protiv organizovanog i najtežih oblika kriminala, vodi samo ka daljnjem urušavanju povjerenja građana u organe vlasti, i u njihovu opredjeljenost da stanu na kraj kriminalu i korupciju. Pozivamo Vijeće ministara da ne imenuje Darka Ćuluma na mjesto direktora SIPA-e jer bi to značilo da se na mjesto jedne od najbitnijih institucija za provođenje zakona imenuje lice protiv kojeg se vodi sudski postupak zbog najtežih oblika kršenja Ustavom garantovanih ljudskih prava i sloboda – naveli su iz TI BiH.