Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Imovina SFRJ vrijedna 65,4 miliona dolara još čeka na raspodjelu

BiH

sfrj

Nastavak raspodjele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ procijenjene vrijednosti na 65,4 miliona američkih dolara u okviru Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije još uvijek je neizvjestan.

Kako je za Anadolu Agency (AA) potvrdio Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH i član Zajedničke radne komisije po pitanjima iz Aneksa B Sporazuma o sukcesiji naglasio je kako je sastanak planiran za polovinu oktobra u Makedoniji otkazan.

“Dobili smo notu kako je potrebno dodatno usaglašavanje među zemljama sukcesorima. Nije dodatno objašnjeno o čemu se radi”, naglasio je Hadžikapetanović.

Prema Sporazumu o sukcesiji imovine bivše SFRJ Bosni i Hercegovini bi trebalo da pripadne imovina vrijedan 9.855.000 dolara, odnosno 15 posto.

Također, ranije je usaglašeno da se izvrši prodaja sedam diplomatsko – konzularnih objekata vrijednih 43,5 miliona američkih dolara od čega bi Bosna i Hercegovina dobila dodatnih 6.525.000 dolara.

Bosna i Hercegovina je do sada dobila devet diplomatsko – konzularnih objekata u svoje vlasništvo raspodjelom imovine bivše SFRJ vrijednih 23 miliona dolara.

Radi se o ambasadi u Velikoj Britaniji (London) procijenjene vrijednosti 10,9 miliona dolara, objektu ambasade u Španjolskoj (Madrid) vrijedom 3,2 miliona dolara, ambasade u Kanadi (Ottava) vrijedne 2,5 miliona dolara, te rezidencije u Austriji (Beču) vrijedne 1,8 miliona dolara.

Putem sukcesije BiH je dobila i zgradu amabasade u Norveškoj (Olso) vrijednu 1,7 miliona dolara, kuću u SAD-u (Washington) vrijednosti 1,2 miliona dolara, zgradu ambasade u Turskoj (Ankara) vrijednosti 900.000 dolara, rezidencije u Mađarskoj (Budimpešta) vrijednosti 600.000 dolara, te stana u Italiji (Milano) vrijednog 200.000 dolara.

Od ranije raspodjele Bosni i Hercegovini je inače preostalo da dobije još dodatnih 625.000 američkih dolara, za što traži objakat bivše SFRJ u Kopenhagenu (Danska) koji je procijenjene vrijednosti 600.000 dolara i uklapa se potraživanja.