inicijativa iz tk

Imširović: Na listu lijekova Fonda solidarnosti uvrstiti lijekove za karcinom jednjaka

l_80711177687de1c43b4a93b245e4367a

Navedena je inicijativa ozvaničena na ovosedmičnoj sjednici Doma naroda parlamenta Federacije BiH koji je usvojio zaključak o dopuni Odluke o Listi lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH

Delegati iz Tuzlanskog kantona u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH inicirali su da se na listu lijekova Fonda solidarnosti uvrste i lijekovi za pacijente koje boluju od karcinoma jednjaka.

– Istraživanja su pokazala da se lijekovi (nivolumab i pembrolizumab) koriste kao monoterapije u zemljama u okruženju i veoma su efikasni. Osobe oboljele od karcinoma jednjaka su diskriminisani jer za njih ne postoji imunoterapija koju je odobrio Fond solidarnosti. Smatramo da ovakvih pacijenata ima veoma malo i da se ova inicijativa realno može implementirati – rekla je za Fenu delegatkinja Sandra Imširović.

Navedena je inicijativa ozvaničena na ovosedmičnoj sjednici Doma naroda parlamenta Federacije BiH koji je usvojio zaključak o dopuni Odluke o Listi lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH.

– Ovaj zaključak šalje jasnu poruku prema Federalnom ministarstvu zdravstva da u što kraćem periodu izdvoji potrebna sredstva kako bi se i ovim pacijentima omogućilo adekvatno liječenje. U Tuzlanskom kantonu je jako mali broj oboljelih od karcinoma jednjaka ali to ne znači da je i u drugim kantonima situacija ista. Potrebno je sagledati ukupan broj oboljelih na teritoriji Federacije BiH te usvojiti jasnu politiku u pogledu liječenja ovih osoba – kazao je Feni delegat Boris Krešić.

Dodao je da je za ove pacijente svaki dan bitan i zato očekuje da će se ovaj zaključak što prije naći na odlučivanju ispred Vlade Federacije BiH i da će navedeni lijekovi biti na listi lijekova Fonda solidarnosti.