Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

In memoriam: Ko je bio Dragi Novaković, alpinista koji je poginuo na Bjelašnici?

BiH

dragi novakovic

U jučerašnjoj nesreći na lokalitetu Kotlovi na Bjelašnici smrtno je stradao Dragi Novaković, 25-godišnji alpinista iz Sarajeva, a teško je povrijeđena jedna planinarka koja je smještena na Kliniku za anesteziju i reanimaciju, i koja je prema jutrošnjoj informaciji UKCS-a životno ugrožena.

Krećući se od Opservatorija, najvišeg vrha Bjelašnice (2.067 metara nadmorske visine) prema Bivku, na lokalitetu Kotlovi gdje je, kako kažu oni koji su jučer bili na mjestu nesreće, tlo potpuno prekriveno ledom, planinarka se okliznula prema provaliji koja je od mjesta kojim su se kretali duboka oko 350 metara. Novaković je pokušao da je zadrži, ali nažalost led ih je sa 2.000 metara nadmorske visine sunovratio niz liticu prema „kotlu“ na 1.600 metara nadmorske visine.

[yuzo_related]

Dragi Novaković je trebao biti jedan od četiri člana ekspedicije „Cordillera Blanca” , a koja treba da u prvoj polovini jula u Južnoj Americi, kako je planirano, ispenje u peruanskim Andima – vrhove Valunaraju (5.686 metra nadmorske visine) i Artensonraju (6.025 metara nadmorske visine).

Samo dan prije nesreće, Fena je u subotu objavila tekst o odlasku ekspedicije, najavljujući u okviru pripremnih aktivnosti za 13. februara u Sarajevu na Trebeviću prezentaciju plana međunarodne ekspedicije “Cordillera Blanca 2016”, a koja je rezultat saradnje planinarskih društava “Železničar” iz Beograda i HPD “Bjelašnica 1923” Sarajevo na dosadašnjim usponima na Alpima.

Ostali članovi ekspedicije su alpinisti Davor Ciganković iz Sarajeva te Nikola Radojević i Tatjana Andrijanić iz Beograda.

Dragi Novaković je bio certificirani planinarski vodič i član HPD „Bjelašnica 1923“ iz Sarajeva.

Brojne su planinski vrhovi u BiH i Hrvatskoj koje je pohodio. Bio je na Triglavu te na alpskim vrhovima Dome de Neige na 4.015 metara nadmorske visine i Grossglockneru, Luizina glava na 3.207 metra nadmorske visine.

Članovi ekspedicije “Cordillera Blanca 2016” iz Beograda večeras će doputovati u Sarajevo kako bi prisustvovali posljednjem ispraćaju prijatelja, planinara Dragija Novakovića.