Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Incko nabrojao članove Ustava koje se krše odlukom o referendumu u RS

aa_picture_20150919_6330687_web

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, istakao je da se odlukom o raferendumu u RS o radu Suda i tužilaštva BiH krši član 3.1.g., 3.5.a i 3.b i 6.5. Ustava BiH, javlja Anadolu Agency (AA)

“Ustavni sud BiH je dejtonska kategorija i tamo potpuno jasno piše da su odluke suda konačne i obavezujuće. Odluke u ustavnom sudu obično se donose u konsenzusu, to treba ljudi da znaju da tamo nije neki sukob”, rekao je Incko.

On je na novinarsko pitanje šta će učiniti ukoliko RS ostane odlučna u raspisivanju referenduma o bh. pravosuđu, rekao da on u svojim rukama ima važne instrumente.

“Jedan od instrumenata koje koristim sada najviše je interpretacija Dejtona, drugi su bonska ovlaštenja, treći su moji izvještaji Vijeću sigurnosti, a četvrti vanredni izvještaji Vijeću sigurnosti”, rekao je Incko i dodao da neka opština ne može da glasa o Ustavu entiteta i entitet ne može da glasa o Ustavu cijele države.

Odgovorajući na optužbe da su visoki predstavnici u BiH često kršili Dejtonski sporazum, Incko je rekao da su oni djelovali u okviru svojih nadležnosti te da su to stvari prošlosti, a da se treba okrenuti budućnosti.