Indeks prekinutog djetinjstva: BiH na nezavidnom 35. u svijetu

BiH

Prekinuto_djetinjstvo

Na ovogodišnjem Indeksu o prekinutom djetinjstvu Bosna i Hercegovina (BiH) zauzima 35. mjesto, od ukupno 172 države svijeta.

Srbija je na 41. mjestu, Crna Gora na 44., a Albanija čak na 71. mjestu. Slovenija, zajedno s Norveškom, dijeli prvo mjesto među državama svijeta u kojima je djetinjstvo najmanje ugroženo.

Save the Children novi izvještaj objavljuje na Međunarodni dan djeteta, upozoravajući da je za najmanje 700 miliona djece (jednu četvrtinu svjetske populacije djece) djetinjstvo prerano završilo.

Sukobi, rani brakovi, maloljetničke trudnoće, ekstremno nasilje, isključenost iz škole, radna obaveza, neuhranjenost i smrt uskraćuju djeci njihova prava da uče, rastu i razvijaju svoje pune potencijale u sigurnom okruženju.

Podaci, koji su prikupljeni od pouzdanih i poznatih izvora (većinom od UN agencija) pokazuju da su indikatori poput neuhranjenosti djece i broja maloljetničkih trudnoća učinili da BiH zauzme nižu poziciju u odnosu na druge evropske države.

Prilikom prikupljanja podataka iz kojih je izvršeno rangiranje, za BiH nije bilo moguće koristiti podatke o broju djece koja su izvan obrazovanja jer takvi podaci za našu državu u cjelini ne postoje.BiH je jedna od tek četrnaest država u cijelom svijetu za koje taj podatak nije dostupan.

S druge strane, Slovenija koja se našla u vrhu ljestvice dokazuje da promišljena odluka, da se investira u zdravlje i dobrobit djece, može imati veći učinak nego nacionalno bogatstvo i da je promjena moguća kad dobrobit djece postane prioritet.

Direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić kaže da u okviru globalne kampanje Svako dijete #bezIZUZETKA u BiH pozivaju vlasti na svim nivoima da osiguraju da svako dijete ima pristup predškolskom obrazovanju, kao temelju razvoja, obrazovanja i ostvarivanja potencijala da ulažu u svu djecu te garantuju da će finansijske barijere koje sprječavaju djecu da dobiju kvalitetne osnovne usluge biti uklonjene.

– Osim obrazovanja, a u vezi s pokazateljima koji su doveli BiH na 35. mjesto, posebno je važno ulagati u kvalitetne i sveobuhvatne usluge zdravstva i socijalne zaštite koje bi pozitivno utjecale na smanjenje trendova vezanih za neuhranjenost djece i rane trudnoće kod djevojčica – ističe ona.

Save the Children u saopćenju za javnost ističe da se u izvještaju navodi i to da su djetinjstva najviše ugrožena u zapadnim i centralnim afričkim državama. Najlošije rangiran je Niger, slijede Angola, Mali, Centralnoafrička Republika i Somalija.