Ingrao: Posljednji Dodikov trik koji neće uspjeti

dodikbusije

Profesor historije na američkom Univerzitetu Purdue u Indijani i balkanolog Charles Ingrao izjavio je u intervjuu za “Avaz” da referendum Milorada Dodika, predsjednika RS, “predstavlja njegov posljednji trik, koji neće uspjeti”.

– Možda se tako može objasniti izostanak konkretne reakcije međunarodne zajednice u vezi s ovim pitanjem. Dodiku, svakako, pripada počasno mjesto među demagozima u BiH, pa čak i u Evropi, kada je riječ o mobiliziranju masa, mahom prestrašenih te nedovoljno obrazovanih građana. On ih vrlo lako mobilizira svojom vrlo ciničnom retorikom. I pojava Donalda Trumpa u Americi pokazuje da u svakom društvu ima osoba koje su sklone ovakvim metodama – kaže Ingrao “Avaz”.

On potcrtava da reakcija međunarodne zajednice možda nije ni nužna, jer zamisao o referendumu ničim ne može rezultirati.

– Kao historičar, mislim da je posebno čudno to što Dodik misli samo na svoju trenutnu popularnost, bez vaganja kako će biti smatran dugoročno, nakon njegove smrti, te nakon eventualne spoznaje srpskog naroda o tome šta su on i mnogi političari činili kako bi samo produžavali agoniju svih Bosanaca i Hercegovaca – rekao je on.

Kada su u pitanje reakcije u Srbiji, Ingrao kaže da kao i većina političara, bez obzira na to da li u bivšoj Jugoslaviji, SAD ili Rusiji, srbijanski premijer Aleksandar Vučić u osnovi zna neke “nezgodne činjenice” o svojoj ulozi u raznim kontroverzama.

– Ali, ipak ni je bilo motivacije da se prizna tragedija poput Srebrenice sve dok SAD ili drugih zvaničnici ne iskoriste svoj utjecaj nad Srbijom, da li putem finansijske pomoć, ulaska u EU i da ga ubijede da krene ovim procesima. Za razliku od toga, podrška Dodiku za rezultat očito ima promociju mržnje i straha te nepriznavanja istine – rekao je Ingrao.