Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan sporazum

Inicijativa IOM-a i Ambasade Norveške u BiH za bolju zaštitu migranata

MIGRANTI_USK0421 (1)

IOM će proširiti svoju Matricu za praćenje raseljavanja (DTM) da bi osigurao da se bilježe i analiziraju lokacije, potrebe i ranjivost migranata na Zapadnom Balkanu

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Ambasada Norveške u Bosni i Hercegovini (BiH) pokrenuli su 1. decembra dvogodišnju inicijativu za pružanje odgovora na mješovite migracijske tokove u regiji Zapadnog Balkana.

Do danas je oko 1,4 miliona migranata prošlo kroz Zapadni Balkan. Situacija je i dalje promjenjiva jer se mješoviti migracijski tokovi i trendovi u regiji kontinuirano mijenjaju. Zajedno sa izazovima povezanim s pandemijom COVID-19, to je otkrilo potrebu za poboljšanim podacima i dokazima, ali i za pomoći i rješenjima za migrante.

– Ova inicijativa nastoji osigurati da ranjivi migranti na području Zapadnog Balkana budu bolje zaštićeni i da imaju pristup sigurnoj i dostojanstvenoj pomoći u povratku – rekao je norveški ambasador u BiH Olav Reinertsen, nakon potpisivanja sporazuma.

IOM će proširiti svoju Matricu za praćenje raseljavanja (DTM) da bi osigurao da se bilježe i analiziraju lokacije, potrebe i ranjivost migranata na Zapadnom Balkanu. Inicijativa će se također usredotočiti na jačanje vladinih kapaciteta za registraciju, identifikaciju i screening ranjivih migranata i tražitelja azila. Zajedno, ovi napori imaju za cilj ojačati sposobnost vlada i relevantnih aktera da pruže pomoć u zaštiti, temeljenu na dokazima, uključujući adekvatan smještaj i usluge prijema.

– IOM je posvećen zaštiti ranjivih migranata na Zapadnom Balkanu i promicanju odgovarajućih rješenja temeljenih na pouzdanim podacima i dokazima – naglasila je šefica misije IOM-a BiH i sub-regionalna koordinatorica za Zapadni Balkan Laura Lungarotti.

Inicijativa će također poboljšati pristup informacijama i uslugama savjetovanja da bi se migrantima pomoglo u donošenju informisanih odluka o svom putovanju. To uključuje informacije o mogućnostima potpomognutog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR), koje je IOM pružio za oko 2.371 migranta u regiji od 2016. godine. Uz sigurne i dostojanstvene puteve, AVRR podržava održivu reintegraciju kroz prilagođenu pomoć, koja može uključivati ​​smještaj, obrazovanje ili osposobljavanje, zapošljavanje ili druge aktivnosti koje donose prihod, zdravstvenu zaštitu, psihosocijalnu podršku, pravne savjete i druge usluge.

– IOM će nastaviti raditi na odličnim odnosima s relevantnim vlastima u BiH, Albaniji, Kosovu* i Crnoj Gori za provedbu ove inicijative, istovremeno jačajući upravljanje migracijama u cijeloj regiji u skladu s Globalnim kompaktom za sigurne, uređene i regularne migracije (GCM). IOM će također raditi u bliskoj saradnji s UNHCR-om i UNICEF-om, kao i drugim partnerima koji pružaju pomoć ranjivim migrantima i tražiteljima azila – saopćeno je iz IOM-a.