Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inicijativa za Stolac: Podnijeta krivična prijava protiv Stjepana Boškovića

BiH

inicijativa-za-stolac

Inicijativa za Stolac oglasila se saopćenjem za javnost u kojem se navodi kako je protiv Stjepana Boškovića, “kao lica koje je od 7. novembra 2016. godine izvršilo uzurpaciju vlasti u općini Stolac”, podnijeta krivična prijava zbog osnovane sumnje da je “protivzakonitim prisvajanjem vlasti” učinio krivično djelo “lažno predstavljanje”, kao i krivično djelo “posebni slučajevi krivotvorenja isprava”.

U saopćenju te inicijative se ističe kako je Boškoviću s navedenim datumom prestao mandat načelnika, kojeg je dobio na lokalnim izborima održanim 2012. godine, te da su time prestala i sva ovlaštenja koja je imao u periodu trajanja mandata.

“Također, Inicijativa za Stolac uputila je Federalnom tužilaštvu zahtjev da od hercegovačko-neretvanskog Kantonalnog tužilaštva preuzme sprovođenja krivične istrage i gonjenja počinilaca u predmetima pokrenutim po ovoj i još devet krivičnih prijava, iz razloga što ovo tužilaštvo nije preduzelo nikakve ili nije preduzelo odgovarajuće radnje u cilju sprovođenja krivične istrage i osiguranja dokaznog materijala”, navodi se u saopćenju.

Iz Inicijative za Stolac izražavaju sumnju da je Tužilaštvo HNK svoj rad podredilo političkom utjecaju te da zbog toga, kako navode, ne izvršava svoje zakonom određene dužnosti.

“Budući da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora, smatramo da se ni jednom pojedincu ili grupi, bez obzira na politički, statusni ili drugi položaj koji uživa, ne može dopusiti da građanima ukrade demokratiju ili da prema vlastitom nahođenju uzurpira vlast.

Od nadležnih državnih organa zahtijevamo hitno procesuiranje i kažnjavanje počinitelja”, navodi se saopćenju.