Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inicijativa za Stolac predala urgenciju Tužilaštvu BiH i VSTV-u

BiH

inicijativa
Foto: I. Kralj

Inicijativa za Stolac predala je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kao i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) te Uredu disciplinskog tužioca u VSTV-u urgenciju zbog toga što Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona nije preduzelo ništa na osnovu prijava koje je ova inicijativa podnosila i prije te poslije izbora u Stocu.

– Tužilaštvo HNK-a je po hitnom postupku uzelo u razmatranje prijave vezane za incident koji se desio na dan izbora, a nije reagiralo na prijave kojima je Inicijativa za Stolac ukazivala i prije izbora na nepravilnosti u radu Općinske izborne komisije, uključujući i neažurirane biračke spiskove na kojima je bilo i imena umrlih osoba – rekao je novinarima advokat Inicijative za Stolac Mujo Gec.

inicijativa-za-stolac2

Smatra da ima osnova za djelovanje Tužilaštva BiH u ovom slučaju.

Član Inicijative za Stolac Haris Baljić rekao je, kao i advokat Gec, da očekuje u narednim danima, možda i sutra, da Centralna izborna komisije BiH donese odluku, vjerovatno o ponavljanju izbora u Stocu, prekinutih 2. oktobra, na dan lokalnih izbora u cijeloj BiH.

Baljić smatra da eventualno skidanje s izborne liste imena Salmira Kaplana, kandidata Inicijative za načelnika Stoca, ne bi bila dobra opcija jer bi to, po njegovim riječima, značilo samo “namještanje da pobijedi HDZ”.