Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zlatne medalje iz Istanbula

Inovatorski uspjesi kao doprinos smanjenju zagađenja okoliša

New Project (2)

Zlatnom medaljom profesor Osmanović sa Tehnološkog fakulteta u Tuzli, nastavlja dugi niz inovatorskih ideja i uspjeha koji u konačnici doprinose smanjenju zagađenja okoliša

Inovatori Faik Berberović za “Piramidalni rasplinjač ugljene prašine“ i prof. dr. Zehrudin Osmanović za “Uklanjanje depozita iz koksnog plina“ dobili su zlatne medalje na nedavno održanoj 4. međunarodnoj istanbulskoj izložbi inovacija.

Zlatnom medaljom profesor Osmanović sa Tehnološkog fakulteta u Tuzli, nastavlja dugi niz inovatorskih ideja i uspjeha koji u konačnici doprinose smanjenju zagađenja okoliša.

Pojasnio je da u procesu koksovanja postoji koksni plin koji je relativno onečišćen, ulazi u sistem i kao takav predstavlja problem u dijelu gdje se smanjuje pritisak u cijevima.

– Time dolazi do zaustavljanja procesa a kasnije se cjevovodi moraju demontirati, čistiti, podvrgavaju se termičkoj analizi, odnosno mehaničkim udarima, pa može doći do oštećenja. Ali, inovacijom ‘Uklanjanje depozita iz koksnog plina’ na licu mjesta se sve to može sanirati a da se ne zaustavlja rad peći – pojasnio je Osmanović.

Domaće inovatore kao jedne od najboljih ambasadora bh. pameti i znanja očekuje još niz nastupa na međunarodnim sajmovima i izložbama inovacija, a Osmanović kaže da će ih biti puno, u Indiji, Seulu, BiH, jer imaju dobar tim i mogu pobijediti.

Druga zlatna medalja na istanbulskoj izložbi inovacija pripala je inovatoru Faiku Berberoviću za rasplinjač ili difuzor ugljene prašine koji ubrzava i olakšava sagorijevanje uglja u termoelektranama, a tako poboljšava kvalitet i snižava proizvodnu cijenu.

Berberović je istakao da je njegova proizvodnja moguća u našoj državi, konkretno Tvornici transportnih uređaja Tuzla.