Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FBiH

Inspekcija nastavlja nadzirati poštivanje epidemioloških mjera

kafici banja luka
31, December, 2020, Banja Luka - As soon as it got dark and the New Year's lights shone on Gospodska Street, with music and good mood in cafes and outdoors, the celebration and New Year's Eve began. Due to the corona virus pandemic this year, the cafes organized an earlier celebration, where every place was already filled. Photo: Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages 31, decembar, 2020, Banja Luka - Tek sto je pao mrak i novogodisnja rasveta zasijala Gospodskom ulicom, uz muziku i dobro raspoloženje u kaficima i na otvorenom pocela je proslava i docek Nove godine. Zbog pandemije korona virusa ove godine kafici su organizovali raniju proslavu, gde je vec popunjeno svako mesto. Photo: Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Federalna uprava za inspekcijske poslove napominje da su kazne za prekršaje propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u rasponu od 3.000 do 10.000 KM za privredna društva

Inspekcija je u augustu izvršila 1.796 nadzoranado poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Nadzor se nastavlja svim raspoloživim kapacitetima te se poduzimaju aktivnosti iz inspekcijske nadležnosti na sprečavanju daljnjeg širenja koronavirusa u FBiH, u skladu s odlukama nadležnih kriznih štabova.

– U toku augusta 2021. godine, prema trenutno dostupnim podacima, inspekcijski organi u FBiH izvršili su ukupno 1.796 inspekcijskih nadzora, kada je kod 67 subjekata uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 67 prekršajna naloga u iznosu od 87.300 KM. Inspektori su također izrekli 191 rješenje o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera i izdali šest rješenja o zabrani rada. Najveći broj nadzora izvršile su kantonalne urpave za inspekcijske poslove u Zeničko-dobojskom kantonu (500) i Kantonu 10 (420) – navedeno je u saopćenju.

Od ukupnog broja, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u augustu izvršili 107 nadzora te utvrdili sedam prekršaja, zbog čega su uručili prekršajne naloge u iznosu 13.000 KM te izdali 12 rješenja o otklanjanju nedostataka i šest rješenja o zabrani rada.

Do kršenja minimuma obavezujućih mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje na dispoziciji kantonalnim inspekcijskim organima za pružanje pomoći u organizaciji i vršenju nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera u Federaciji BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove napominje da su kazne za prekršaje propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u rasponu od 3.000 do 10.000 KM za privredna društva, druga pravna lica i zdravstvene ustanove; za odgovorna lica u pravnim licima od 500 KM do 2.000 KM; za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000 KM do 8.000 KM; za fizička lica od 100 KM do 2.000 KM. Prenošenje zarazne bolesti je i krivično djelo u smislu Krivičnog zakona FBiH.

Uprava za inspekcije apeluje građanima i privrednim subjektima da se pridržavaju propisanih mjera i osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka, kako za dobrobit ličnog zdravlja tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u Federaciji Bosne i Hercegovine.