FBIH

Inspekcija otkrila 13 neprijavljenih radnika

federalna-inspekcija334

Podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 21.600 KM

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u srijedu u brzim kontrolama, tzv. akcijama, na području planine Bjelašnice izvršili devet kontrola kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost.

Cilj kontrola je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika ‘nacrno’, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave su otkrili 13 neprijavljenih radnika, dva obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj.

– Zbog utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja u šest slučajeva podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 21.600,00 KM – navode iz Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava FBiH, istovremeno, obavještava porezne obveznike da poslovni objekti koji zbog utvrđenih nepravilnosti budu zapečaćeni u toku inspekcijskog nadzora, zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19 i smanjenog broja inspektora, neće po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti odmah biti otpečaćeni kao što je to bio slučaj do sada.

Porezna uprava će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, navodi se u saopćenju.