Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inspekcija u FBiH otkrila 128 neprijavljenih radnika, zapečaćena 52 objekta

zapecacena radnja

Porezna uprava Federacije BiH je 28.i 29. avgusta 2017. godine izvršila ukupno 383 inspekcijska nadzora na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost, trgovinsku djelatnost, djelatnost pružanja zdravstvenih usluga u privatnim poliklinikama, djelatnost ugostiteljstva i druge djelatnosti.

U ovoj aktivnosti inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 128 neprijavljenih radnika, 99 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 15 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 24 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćena su 52 objekata, a u 201 slučaju izdati su prekršajni nalozi, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 614.550,00 KM.

Inspekcijski nadzor u Kantonu Sarajevu izvršen je u saradnji sa Jedinicom za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Porezna uprava Federacije BiH je u proteklom periodu izvršila je ukupno 42 jednodnevne, brze kontrole (akcije) na području svih kantona Federacije Bosne i Hercegovine u kojima je izvršeno 10.058 inspekcijskih nadzora u kojima su inspektori Porezne uprave FBiH otkrili 3.551 neprijavljenog radnika, 3.090 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 1.433 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 922 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 2.229 objekata i izdato 6.163 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 14.534.940,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, u suprotnom bit će predmet kontrole u narednom periodu. Ukoliko se u toku kontrole kod novedenih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci.