Inspekcija u FBiH otkrila 65 neprijavljenih radnika

porezna-uprava111

Porezna uprava Federacije BiH je u utorak, 7. februara, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 230 inspekcijskih nadzora, saopćeno je iz ove uprave.

Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 65 neprijavljenih radnika, 21 objekat u kojim se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, 94 obveznika koji nisu izdavali račune i 28 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćna su 52 objekta i izdata 146 prekršajna naloga, s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 328.410,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH će i tokom 2017. godine nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije te poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

Porezna uprava poziva porezne obveznike “da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata već da posluju legalno, a novac da koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima… Ne ostvarujte kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke”.

Porezna uprava, kako se u saopćenju navodi, želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

U saopćenju se dodaje da Porezna uprava svoj uspjeh ne želi mjeriti time koliko ste platili kazni ili koliko je zapečaćeno objekata.

– Naš i vaš uspjeh će biti na zavidnom nivou kada vi sami budete prijavljivali i plaćali porezne obaveze, a Porezna uprava što manje primjenjivala sankcije. Cilj Porezne uprave je da svaki porezni obveznik izvršava svoje porezne obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, odnosno da postupa u skladu s poreznim i drugim propisima Federacije BiH, da bude partner poreznim obveznicima, a ne da ih kažnjava – navodi se.

Istovremeno, iz Porezne uprave pozivaju građane da, uz punu diskeciju, prijave nepoštivanje poreznih zakona, a što mogu učiniti putem – e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i putem besplatnog poziva 080 020 333, odnosno putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „nepravilnosti“.