Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izvršen nadzor

Inspekcija u Sarajevu izrekla privremenu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti za sedam privatnih ordinacija

bejtovic-klinika-1-1640785141

Zdravstvena inspekcija je vršila inspekcijski nadzor, te je kontrolisana usklađenost prostora, opreme, kadra i vođenja evidencija sa propisima iz oblasti zdravstvene zaštite

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u proteklom periodu (novembar i decembar) izvršila je inspekcijski nadzor u privatnim praksama i poliklinikama nakon što je smrtno stradala djevojčica Džena Gadžun poslije operacije u privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić zatražio je pojačan zdravstveno-inspekcijski nadzor u svim privatnim praksama i poliklinikama na području Kantona Sarajevo u kojima se provode hirurški zahvati i druge intervencije u anesteziji.

Prvobitno su nadzori izvršeni u Privatnoj oftamološkoj ordinaciji „Dr. Halimić“, Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola, prim. dr. Suad Rožajac, kao i privatnoj ordinaciji „Bejtović“ gdje su uočene nepravilnosti.

Zdravstvena inspekcija je vršila inspekcijski nadzor, te je kontrolisana usklađenost prostora, opreme, kadra i vođenja evidencija sa propisima iz oblasti zdravstvene zaštite. Također je kontrolisana usklađenost obavljanja zdravstvene djelatnosti sa odobrenim djelatnostima rješenjem nadležnog ministarstva zdravstva.

Inspekcija je izrekla sankcije sljedećim ordinacijama u vidu određenih zabrana djelatnosti:

– PZU Poliklinika Eurofarm centar, PJ Unitic

– Privatna oftalmološka ordinacija Eye Ckinic Dr Ismail Eiad

– Privatna specijalistička ordinacija za maksilofacijalnu hirugiju Prof. dr. Faris Fočo

– PZU Poliklinika Bosanes

– PSO Bejtović

– PSO DR Fočo

– PZU Poliklinika Srce Sarajeva

Iz inspekcije navode da se nadzori obavljaju i na zahtjev drugih organa i građana, odnosno pacijenata.

Na mjesečnom nivou dva zdravstvene inspektora zaprime oko 40 zahtjeva za inspekcijski nadzor, a nakon novog zahtjeva Ministarstva zdravstva izvršen je nadzor u 50 privatnih subjekata.