HNK

Inspektori otkrili sedam neprijavljenih radnika i zapečatili osam objekata

Porezna-uprava-Federacije-BiH333

U 24 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 51.800 maraka.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u srijedu su na području Mostara, Stoca, Čitluka, Čapljine i Konjica izvršili 30 inspekcijskih nadzora te otkrili 7 neprijavljenih radnika, 13 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i 2 objekta koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj te 2 objekta koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Nadzorom su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku i djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva, saopćeno je iz Porezne uprava Federacije BiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja zapečaćeno je 8 objekata, a u 24 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 51.800 maraka.

Porezna uprava će, kako je navedeno, nastaviti provoditi aktivnosti kontrole zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanja sive ekonomije te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci, stoji u saopćenju.

Iz Porezne uprave pozvali su sve radnike koji rade na crno da ih o tome obavijeste, poručujući im da će samo na taj način moći ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa.

“Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatisani”, poručili su iz Uprave.

Porezna uprava poziva i sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona, prijave Poreznoj upravi, kao i sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.