FUZIP

Inspektori u prvoj polovini ove godine izvršili 74.181 inspekcijski nadzor

porezna inspekcija

Inspektori Porezne uprave otkrili su 22 neprijavljena radnika, 11 poreznih obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i dva objekta koja su radila bez odobrenja za rad nadležnog organa, saopćeno je iz Porezne uprava Federacije BiH

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik, izvršili su jučer, 27. jula, 26 inspekcijskih brzih kontrola na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Bugojna, Donjeg Vakufa, Jajca, Novog Travnika, Travnika, Viteza, Fojnice i Kiseljaka, a obuhvaćeni su porezni obveznici koji obavljaju djelatnost priređivanja igara na sreću, trgovine, ugostiteljstva i ostale uslužne djelatnosti.

Inspektori Porezne uprave otkrili su 22 neprijavljena radnika, 11 poreznih obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i dva objekta koja su radila bez odobrenja za rad nadležnog organa, saopćeno je iz Porezne uprava Federacije BiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti doneseno je šest rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, zapečaćeno je pet poslovnih objekata i izdato je 20 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 47.450 KM.

Aktivnost inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije se nastavlja i u narednim danima.

Inspektori FUZIP u prvoj polovini ove godine izvršili 74.181 inspekcijski nadzor

Inspaktori Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) su u vršenju redovnih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH u prvoj polovini ove godine izvršili 74.181 inspekcijski nadzor, od čega 68.072 u prekograničnom i 6.109 u unutrašnjem prometu.

U tom periodu je sačinjeno 5.730 zapisnika, uzet 2.791 uzorak, te izdato 1.415 fitocertifikata. Izdata su ukupno 69.274 rješenja, od kojih 68.072 u prekograničnom i 1.202 u unutrašnjem prometu.

Subjektima zatečenim u prekršaju je/će biti izdato 1.985 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 2.971.671,00 KM. Utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 6.280.651,47 KM na ime naknada i pripadajućih taksi za vode, ceste, zrak, ambalažni otpad, te druge naknade i takse.

U nadzorima je učestvovalo svih jedanaest inspektorata FUZIP, u oblastima zdravstva, poljoprivrede, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, termo i elektroenergetike, rada, trgovine, turizma i ugostiteljstva i sigurnosti hrane, te sektor granične inspekcije u prekograničnom prometu u oblastima sanitarne, fitosanitarne i tržišne inspekcije.

Ukupni finansijski efekti rada federalnih inspektora u prvoj polovini ove godine iznose 9.253.322,47KM.

U osvrtu na rezultate rada, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove gospodin Anis Ajdinović je izjavio da su u prvoj polovini ove godine, pored pojačanih nadzora nad formiranjem cijena i marži s ciljem zaštite prava potrošača i stabilnosti tržišta, ustrajavali na održavanju kontinuiteta u vezi s kontrolama u oblasti borbe protiv sive ekonomije, zaštiti okoliša, kontrolama poticaja u poljoprivredi, ispunjavanje zakonskih obaveza iz oblasti cestovnog prijevoza, te iz oblasti veterinarskih, higijenskih i sanitarnih standarda privrednih subjekata koji posluju s hranom.

– Maksimalan angažman svih inspektorata u prvoj polovini ove godine je rezultirao i znatno većim brojem izvršenih inspekcijskih nadzora od planiranih, s obzirom da je u unutrašnjem nadzoru prema normama planirano 3.916, a izvršeno 6.109 inspekcijskih nadzora, te ukupno većim brojem izvršenih nadzora nego u pred-pandemijskoj, 2019. godini, kada su naši inspektori u uporednom periodu izvršili ukupno 72.973 inspekcijska nadzora – dodao je Ajdinović.

Iz FUZIP su u saopćenju za javnost ponovo pozvali sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. Napominju da će inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.