Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS

Inspektori za kršenje epidemioloških mjera izrekli 53.000 KM kazni

policija rs (1)

Vaskršnji i prvomajski praznici tradicionalno predstavljaju vrijeme okupljanja i slavlja, međutim trenutna epidemiološka situacija od nas i dalje iziskuje strpljenje, razumijevanje i odgovornost

Republički inspektori su protekle sedmice na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) izvršili 670 inspekcijskih kontrola poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije, pri čemu su u 32 slučaja subjekti su zatečeni u prekršaju zbog čega su im izrečene kazne u iznosu od 53.000 KM, a za jedan objekat je izrečena mjera zabrane rada, javlja Anadou Agency (AA).

“Nadležni kontrolni organi će i u danima predstojećih praznika nastaviti sa pojačanim kontrolama na terenu te pozivamo poslovne subjekte da se pridržavaju preventivnih mjera i ne izlažu riziku od kažnjavanja i zabrane rada”, saopšteno je iz Inspektorata RS-a.

Pozivaju građane da u toku praznične kupovine na ličnom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju te da blagovremeno obave sve planirane obaveze kako bi se izbjeglo stvaranje većih gužvi, a svim građanima omogućilo da pod istim uslovima zadovolje svoje potrošačke potrebe, kao i trgovcima da nesmetano rade.

“Vaskršnji i prvomajski praznici tradicionalno predstavljaju vrijeme okupljanja i slavlja, međutim trenutna epidemiološka situacija od nas i dalje iziskuje strpljenje, razumijevanje i odgovornost”, navodi se u saopštenju.

Iz Inspektorata RS-a podsjećaju da se korišćenjem maske, dezinfekcijom ruku, poštovanjem fizičke distance, ograničavanjem broja lica koja istovremeno mogu boraviti u objektu, znatno smanjuje rizik, a građanima se omogućava nesmetana kupovina i korišćenje usluga.

“Naš zajednički interes je da privredni subjekti svoj rad prilagode trenutnim uslovima kako bi nesmetano radili u obimu u kojem je to moguće, ali uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Poslovni subjekti koji poštuju mjere i organizuju svoj rad u skladu sa Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije i preporukama Instituta za javno zdravstvo RS-a ne trebaju da brinu zbog dolaska inspektora. Međutim, svako neodgovorno ponašanje i nesavjesni pojedinci koji ugrožavaju zdravlje građana biće sankcionisani u skladu sa zakonom”, navodi se u saopštenju iz Inspektorata RS-a.

U okviru provođenja navedenih mjera do sada je izvršeno 58.299 inspekcijskih kontrola u kojima su izrečene kazne u iznosu od 1.518.200 KM, dok je za 75 objekata izrečena mjera privremene zabrane rada.

rs