“Inspektoru sam platio 2.500 KM, ne zato što to volim, već zato što mi je traženo”

korupcija

“Ni 500, a ni 2.000 maraka nisam dao zato što to volim, već zato što mi je traženo, a novac sam dao tom inspektoru”, rekao je direktor poslovnice preduzeća “Master Frigo” Milisav Jovanović na suđenju Ilijašu Begiću, inspektoru u Opštini Srebrenica.

Svjedočeći pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, Jovanović je kazao da je dao pare inspektoru Begiću iako to od njega prvobitno “nije direktno traženo”.

“Nije mi direktno tražio pare, a nisam mu ni ja nudio. Iz priče nakon prve kontrole sam shvatio da treba da dam 500 maraka da mi ne dolaze inspektori. Nakon toga je tražio još 2.000 maraka, ali tada nisam imao kod sebe. Kasnije me zvao telefonom da donesem novac”, ispričao je Jovanović.

Svjedok je dodao da, kada je krenuo da podigne novac, zvali su ga inspektori iz policije i rekli da mu odnese pare koje će mu oni dati.

“Tako sam i uradio”, kazao je Jovanović.

Tokom ispitivanja Jovanovića stvorila se i zabuna da li je on prijavio traženje mita, ili je policija sama saznala za to.

Jovanović je prvo rekao da nije prijavio da mu je inspektor uzeo 500 maraka mita i istakao da ga je policija kontaktirala oko toga kada mu je Begić tražio još 2.000 maraka. Međutim, kasnije je izjavio da je logično da je prijavio uzimanje mita čim je išao u policiju Zvornik.

Republičko tužilaštvo tereti Begića da je u više navratio tražio i uzeo mito od 2.500 maraka od direktora firme “Master Frigo” Milisava Jovanovića. To je uradio da bi zauzvrat sakrio navodno uočene nepravilnosti i da ne bi kaznio preduzeće.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. novembar, prenosi BIRN.