Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stigao odgovor

Institut za mjeriteljstvo BiH: Verlab je ovlašten za verifikaciju respiratora

gorazde respiratori (1)

Isključiva nadležnost da uspostavlja, imenuje i nadzire mjeriteljske laboratorije u oblasti zakonskog mjeriteljstva u BiH je na Institutu i u vezi vaših upita iz predmeta upućenih bilo kojoj drugoj instituciji u BiH, bilo kog nivoa, su suvišni i eventualno prispjeli odgovori su irelevantni bez obzira na dobijeni sadržaj, naveli su u odgovoru FUCZ-e iz Instituta

S.Degirmendžić

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine u odgovoru na upit Federalnoj upravi Civilne zaštite BiH naveo je je da je Verifikacioni laboratorij Verlab zakonski ovlašten za verifikaciju respiratora .

-Laboratorija Verlab ima validno Rješenje do 11. avgusta 2022. za zakonsku verifikaciju medicinskih sredstava/uređaja sa mjernom karakteristikom koja obuhvata 11 medicinskih sredstava, među kojima je i ventilator/respirator-navodi se između ostalog u opširnom odgovoru Instituta za mjeriteljstvo BiH dostavljenom danas FUCZ-e.

Iz Instituta su pojasnili da taj institut ima isključivu nadležnost da uspostavlja, imenuje i nadzire mjeriteljske laboratorije u oblasti zakonskog mjeriteljstva u BiH.

-S prethodnim u vezi vaših upita iz predmeta upućenih bilo kojoj drugoj instituciji u BiH, bilo kog nivoa, su suvišni i eventualno prispjeli odgovori su irelevantni bez obzira na dobijeni sadržaj- naveli su .
Podsjećamo, FUCZ obustavila je verifikaciju 18 respiratora ACM812 instaliranih prošle sedmice u Tuzli, koja je trabla biti obavljena jučer, a nakon što je Željko Medak, direktora Instituta za akreditaciju BiH izjavio da „Verlab“ nije akreditiran za verifikaciju respiratora.

Faksimil odgovora Instituta FUCZ-e: Traže nastavak verifikacije

Kako je ranije potvrdio v.d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović, zbog toga je traženo dodatno objašnjenje od Instituta za mjeriteljstvo BiH, Instituta za mjeriteljstvo FBiH i Instituta za akreditaciju BiH, a u vezi s Medakovom izjavom.
Inače, Institut za mjeriteljstvo BiH u svom dopisu FUCZ-u pojasnio je da “Verlab” već pet godina uspješno verifikuje medicinske uređaje u BiH, da je verifikacija zakonska obaveza , te da na rad te laboratorije nije bilo niti jedne pritužbe.
Također, Institut je pozvao na nastavak zakonske verifikacije respiratora.

Faksimil odgovora Instituta FUCZ-e: Traže nastavak verifikacije

-Ovim putem vas pozivamo da omogućite nastavak izvršenja zakonske verifikacije predmetnih ventilatora od strane imenovane verifikacione laboratorije koja predstavlja potpuno neovisno tijelo koje dokazuje svoje kompetencije za oblast imenovanja te pruža uslugu provjere mjeriteljskih karakteristika bez utjecaja proizvođača i vlasnika/korisnika medicinskog sredstva, te se pojavljuje kao svojevrsna sigurnosna barijera koja sprečava upotrebu neispravnih medicinskih sredstava s ciljem zaštite zdravlja pacijenata , te zaštite medicinskog osoblja u smislu odgovornosti.- zaključuju u Institutu.

Za sada nije poznato koje će daljne korake poduzeti FUCZ, kao ni kada će biti nastavljena verifikacija respiratora.

U istrazi Tužilaštva BiH o nabavci 100 respiratora iz Kine plaćenih 10,5 miliona KM iz budžeta, osumnjičeni su Fadil Novalić, federalni premijer, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite, Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i Fikret Hodžić, vlasnik firme “FH Srebrena malina”.