zločini u sanskom mostu

Interpol raspisao potjernicu za Mirkom Vrućinićem

mirko (1)

Na ročištu na kojem je bilo planirano iznošenje završne riječi Odbrane, Vrućinićev branilac Branko Gudalo je kazao da ga je optuženi posjetio u njegovoj kancelariji i rekao mu da neće doći na ročište i da ide u Srbiju

Interpol je raspisao potjernicu za Mirkom Vrućinićem, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sanskog Mosta 1992. godine, nakon što je on napustio Bosnu i Hercegovinu krajem augusta, neposredno pred ročište u Sudu BiH na kojem je njegova Odbrana trebala dati završnu riječ.

Iz Državnog suda su ranije za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da je 1. septembra 2020. doneseno rješenje o određivanju pritvora, kao i naredba o raspisivanju potjernice prema optuženom Mirku Vrućiniću. S obzirom na informacije da se nalazi u inostranstvu, naredba je upućena i Interpolu radi raspisivanja međunarodne potjernice.

Osim toga, iz Suda su tada naveli da su od strane Tužilaštva BiH obaviješteni kako su izvršene provjere u saradnji s Graničnom policijom, te je utvrđeno da je Vrućinić 30. augusta ove godine u 13:25 sati prešao Granični prelaz “Rača” i napustio teritoriju BiH.

Vrućinića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Na ročištu na kojem je bilo planirano iznošenje završne riječi Odbrane, Vrućinićev branilac Branko Gudalo je kazao da ga je optuženi posjetio u njegovoj kancelariji i rekao mu da neće doći na ročište i da ide u Srbiju.

“Časni sude, u subotu u devet sati ujutro je došao u moju kancelariju i rekao mi: ‘Prenesi Sudu da ja odoh u Srbiju, jer ja nisam imao pošteno suđenje’”, prenio je tada u sudnici Gudalo šta mu je Vrućinić kazao.

Suđenje Vrućiniću počelo je 22. aprila 2015. i trajalo je pet godina, a prije okončanja postupka trebalo je da još Odbrana optuženog iznese završnu riječ.