Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Intervju sa Miloradom Dodikom: To je više anketa, nego referendum

milorad-dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik susreo se u ponedjeljak sa ruskim ambasadorom u BiH, uoči odlaska u Moskvu, gdje će razgovarati sa ruskim predsjednikom.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako će Vladimira Putina izvijestiti o pripremama za referendum, koji će, kako navodi, sigurno biti održan.

Dodik ističe i da ne vjeruje da će visoki predstavnik upotrijebiti ove sedmice bonske ovlasti, te da i ukoliko se to desi, se neće povući sa funkcije.

RSE: Upravo ste se vratili sa sastanka sa ruskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini. O čemu ste razgovarali?

Dodik: Redovnim konsultacijama po raznim pitanjima i međusobno se informisali o situaciji u Bosni i Hercegovini. Bila je i tema moj skori odlazak u Moskvu i viđenje sa predsjednikom Ruske Federacije. Rusija je članica Savjeta za implementaciju mira i mi smatramo da je taj Savjet nelegalno tijelo i nije predviđen Dejtonskim sporazum, ali da je mnogo učinio u ohrabrivanju visokog predstavnika da učini kriminal rušećeći Dejtonski sporazum u mnogim stvarima. Rekao sam da arogancija koja dolazi sa te strane i neprihvatanje slova Dejtona predstavlja obilježje rada i političkog pritiska tog Vijeća. Što se tiče odlaska u Moskvu, pitanja o kojima ćemo razgovarati su politička i ekonomska.

RSE: Ipak, pretpostavljam da će biti riječi i o referendumu u Republici Srpskoj. Šta očekujete kada je o tom pitanju riječ?

Dodik: Naravno da ću u Moskvi pokušati da objasnim našu poziciju, ona je veoma jasna. Mi ćemo održati referendum, to nije referendum o secesiji, to nije referendum uperen protiv bilo čega. To je vrsta ankete kod naroda da provjerimo šta misli o 9. januaru kako bi političari mogli Skupštini da intervenišu u samom zakonu. Taj referendum nije uperen ni protiv evropskih integracija, niti je antidejtonski.

RSE: Kažete da referendum nije antidejtonski i protuustavan. Gdje tačno piše u Ustavu da se referendum može održati bez obzira o kom nivou vlasti se radi?

Dodik: Piše u članu 33 Ustava Bosne i Hercegovine koji kaže – Bosni i Hercegovini pripadaju nadležnosti koje su izričito date ovim Ustavom i nabrojano je devet nadležnosti, a sve ostalo što nije izričito dato Ustavom Bosne i Hercegovine, pripada entitetima. Po tom osnovu, nama pripada referendum.

Prevršili su mjeru

RSE: Vjerujete li da će visoki predstavnik u BiH ove sedmice potegnuti za bonskim ovlastima?

Dodik: Bonska ovlaštenja i kada su ranije masovno primjenjivana, primjenjivana su protuzakonito. Mogu samo da kažem da ne znam šta bi on mogao da potegne. Ali, ukoliko hipotetički, dođemo u situaciju da Miloradu Dodiku zabrani politički rad, ja to ne bih prihvatio.

RSE: Tokom vikenda nakon odluke Ustavnog suda BiH reagovala je i ambasada SAD u Bosni i Hercegovini. U saopštenju za javnost je rečeno da osporavanje Dejtonskog sporazuma ne može proći bez posljedica i da neće prihvatiti pokušaje opstruiranja Dejtonskog sporazuma, niti slabljenje institucija Bosne i Hercegovine. Vaš komentar?

Dodik: Slažem se u prvom dijelu da niko ne treba da krši Dejton i zalažem se za to da se vratimo slovu Dejtona. Ne vjerujem da je moguće ubijediti civilizovani svijet da je Američka ambasada u pravu kada kaže da je referendum – izjašnjavanje naroda – kršenje međunarodnog ugovora. Uglavnom, što se tiče Amerikanaca nije, naravno, dobro sa njima imati probleme, ali, dođete u poziciju nekada da morate, jer kod nas postoji narodno uvjerenje “dara je prevršila mjeru”.

Austrijski Standard: Referendumom do pobjede na izborima

RSE: Da li Vi imate nekog “keca u rukavu”, pa ste tako samouvjereni da će se referendum i održati i da Vas niko osporiti neće u narednih sedam dana?

Sasvim legitimno

Dodik: Referendum će se održati i ja ću na referendum izaći čim se ujutro probudim.

RSE: Rekli ste da ćete predizbornu kampanju Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) usmjeriti na pripreme za referendum. Zašto ste se odlučili da referendum bude održan sedam dana prije, a ne sedam dana poslije izbora u BiH? Da li ćete time dobiti više političkih poena?

Dodik: Trebate imati na umu da su referendum o inicijativi potpisale sve političke partije, a tu su i opozicione partije. Ako su bili i oni tu, imali bi i oni političke poene. A kao političar da Vam odgovorim, sve što može doprinijeti političkom značaju, kao što je referendum, to je sasvim legitimno.

RSE: U Republici Srpskoj je više od 80 posto građana srpske nacionalnosti. Čemu onda referendum i koja će izlaznost biti?

Dodik: Ja pozivam ljude da izađu. Pozivam i Bošnjake i Hrvate da izađu. Mislim da je to važno i sa stanovništa uključivanja u političke procese. Ne vidim ništa sporno i da neko bude protiv. Niko ne kaže da će svi Srbi izaći i glasati za.

RSE: Šta će se desiti nakon referenduma, odnosno, da li je to put ili uvod u otcjepljenje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine?

Dodik: Dakle, još jednom da kažem da ovaj referendum nije priča o statusu, niti i o kakvom otcjepljenju. Nama je primarno da završimo ovaj dio posla. Na našem dnevnom redu nije secesija, već neka druga pitanja. Da li će to biti pitanje statusa u nekim godinama koje dolaze, da li će to moja generacija uraditi ili ne, ja to ne znam.

Pretpostavljam, imajući u vidu kretanja i grubu silu nametanja, oduzimanja nadležnosti da ćemo se opet vratiti na onu priču “Dara je prevršila mjeru”, pa bi možda i to moglo da dođe na dnevni red.