Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inzko: Akcije RS-a direktna prijetnja miru i stabilnosti

inzko

Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH u svom redovnom šestomjesečnom izvještaju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija je istakao da je referendum održan 25. septembra u bh. entitetu Republika Srpska imao ozbiljne i negativne političke posljedice i da je doveo do značajnog povećanja napete retorike sa svih strana u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Inzko je ocijenio da je takvo stanje, u pojedinim slučajevima imalo nagovještaje obnove sukoba u BiH.

“Politički gledano, 9. januar je praznik koji se obilježavao prije Daytonskog sporazuma i predstavlja Dan osnivanja Republike Srpske na početku rata 1992. godine. Referendum je od posmatrača sa obje strane viđen kao mogući uvod u referendum o pravnom statusu RS. Osim ovih političkih tenzija, i dalje sam zabrinut zbog presedana vlasti RS-a, a posebno predsjednika RS, koji otvoreno prkose autoritetu Ustavnog suda BiH, kada je u pitanju ocjena pravnih akata koji se odnose na entitete. U više navrata sam naglašavao važnost Ustavnog suda kao institucije odgovorne za rješavanje sporova između dva nivoa vlasti. U svjetlu politike međunarodne zajednice koja se oslanja na domaće institucije, vjerujem da je nadležnost Ustavnog suda od najveće važnosti“, rekao je između ostalog Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a.

On je dodao da je vladavina prava ključno načelo Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma. Prema njegovim riječima, ukoliko se nekontrolisano nastavi dosadašnji kurs iniciran od vlasti RS-a biće povećan rizik da BiH krene ka dezintegraciji i pravnoj anarhiji, što bi moglo imati značajne međunarodne implikacije na mir i sigurnost.

“Iz tih razloga dužan sam da zaključim da je RS sebe učinkovito isključila iz sudskog sistema države BiH, i na taj način u osnovi odbacila suverenitet BiH. Ove akcije ozbiljno dovode u pitanje trajnost implementacije civilnih aspekata Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma i predstavljaju direktnu međunarodnu prijetnju miru i stabilnosti“, poručio je Inzko.

Visoki predstavnik se osvrnuo i na odluku Narodne skupštine RS koja je odlučila da dodijeli priznanja osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku. Tu odluku nazvao je činom kojim se žele direktno povrijediti oni koji su pretrpjeli posljedice etničkog čišćenja tokom rata, te je trend veličanja ratnih zločinaca ocijenio zabrinjavajućim.