BiH

Inzko: Angažman građana ne prestaje sa izbornim danom

03/10/2016

Visoki predstavnik Valentin Inzko pozdravio je činjenicu da su građani BiH preuzeli aktivnu ulogu u demokratskom procesu i ostvarili svoje pravo da glasaju na lokalnim izborima u nedjelju.

– Izlaznost manja od 55 posto donekle je razočaravajuća. Ali, važno je da građani nastavljaju igrati aktivnu ulogu u oblikovanju vlastite budućnosti, odlučujući o tome ko će ih predstavljati u lokalnim zajednicama u sljedeće četiri godine – rekao je Inzko.

Komentirajući probleme u općini Stolac, uključujući i nasilne incidente, visoki predstavnik je najoštrije osudio takav razvoj događaja.

– Očekujem od svih relevantnih institucija da provedu punu istragu i aktere dovedu pred lice pravde. Ono što se desilo u Stocu je sramota koja utiče na sve, ne samo na one koji su direktno uključeni. To se ne može tolerirati u jednom demokratskom društvu koje teži da prigrli evropske vrijednosti – naglasio je.

Visoki predstavnik također je komentirao činjenicu da su građani Mostara još jednom bili lišeni osnovnog prava da izaberu svoje lokalne predstavnike, saopćeno je iz OHR-a.

– Vodeće političke stranke u Mostaru snose odgovornost za ovo cinično i sramotno nepoštivanje građana Mostara. Njihova je obaveza da nađu rješenje za Mostar. Moraju ga naći, jer ovo pitanje neće samo od sebe nestati – poručio je Inzko.

Obraćajući se građanima i izabranim zvaničnicima, visoki predstavnik Inzko je rekao: “Kada budu poznati kompletni rezultati i kada ih Centralna izborna komisija potvrdi, oni koji su izabrani treba da prije svega služe građanima i njihovim interesima. Moraju imati na umu ko ih je izabrao i ko ih može smijeniti u slučaju da ne obavljaju svoj posao. Istovremeno, građanski angažman ne prestaje samim činom glasanja. Komunicirajte sa svojim izabranim liderima. Neka znaju koja su to pitanja važna vama i vašoj zajednici, i šta od njih očekujete. To je vaše pravo”.

Komentari