Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Inzko: BiH mora strogo čuvati i jačati nezavisnost svog pravosuđa

21/09/2017

Kako bi napredovala na reformskom putu, Bosna i Hercegovina mora strogo provoditi vladavinu prava, čuvati i jačati nezavisnost svog pravosudnog sistema – rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko, nakon sastanka s vršiocem dužnosti glavnog tužioca BiH Gordanom Tadić.

Inzko je istakao da su u svakom demokratskom sistemu, sudovi i tužioci temelj vladavine prava.

-Imajući na umu da je nadležnost državnog suda i tužilaštva da rješava najozbiljnije slučajeve i one koji utiču na cijelu zemlju, te institucije imaju obavezu da djeluju tako da uvjere javnost da je pravda dostupna, i da se zakoni primjenjuju pravedno i jednako na sve – potcrtao je visoki predstavnik.

Navodi da svakodnevno dobija pisma građana, koji se obično žale na nepostojanje vladavine prava i koliko su isfrustrirani jer je pravda nedostižna. Odgovor na to je, dodaje Inzko, da svi organi vlasti treba da omoguće izgradnju nezavisnog, odgovornog, profesionalnog i efikasnog pravosuđa, sposobnog da efikasno i brzo reaguje kad god se krši zakon.

-Polažemo vjeru u Tužilaštvo BiH da je u stanju uspješno goniti slučajeve kriminala, i na taj način dokazati građanima da je pravda dostižna – rekao je visoki predstavnik, izražavajući punu podršku profesionalnom radu pravosudnih i drugih institucija vladavine prava, saopćeno je Ureda visokog predstavnika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.