Inzko: Čast mi je što sam postao dio historije Sarajeva

BiH

Valentin Inzko

Visoki predstavnik Valentin Inzko, kojem je dodijeljen “Ključ grada Sarajeva”, kaže da mu je čast biti u društvu ljudi kao što su papa Franjo, Riccardo Muti i drugi, kojima je u prošlosti također dodijeljen “Ključ Sarajeva”, te što je na taj način postao dio historije Sarajeva.

Ovo priznanje se daje građanima BiH i stranim državljanima koji su značajno doprinijeli razvoju i očuvanju civiliziranih vrijednosti i mira u svijetu. Nagrada je simbol stalne veze između grada Sarajeva, njegovih građana i osobe kojoj je dodijeljena, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

-Ja sam službeno vezan za Sarajevo od 1996. godine, kada sam bio prvi rezidentni ambasador Austrije u BiH. Ta veza se nastavila kada sam postao direktor za jugoistočnu Evropu u Beču te od 2009. godine, kada sam postao visoki predstavnik i ponovno dobio sarajevsku adresu. Sarajevo i njegovi građani su davno otključali moje srce, a ja se nadam da sam ostavio pozitivan trag u ovom gradu i u srcima njegovih građana – rekao je visoki predstavnik.

Nagradu „Ključ Sarajeva“ visokom predstavniku je uručio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u okviru obilježavanja 6. aprila, Dana oslobođenja Sarajeva.

Zajedno s Christianom Amanpour iz CNN-a, Inzko je 2000. godine dobio titulu “Počasnog građanina Sarajeva“ na osnovu zasluga u svojstvu prvog poslijeratnog austrijskog ambasadora u Bosni i Hercegovini.