Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

visoki predstavnik

Inzko: Građani iz BiH odlaze zbog nepravde

inzko11111

Visoki predstavnik je kazao da su odbačene disicplinske tužbe protiv Tegeltije, ali da je u toku krivični postupak

Visoki predstavnik Valentin Inzko nakon današnje sjednice Upravnog odbora PIC-a kazao je da nije prihvatljivo formiranje rezervnog sastava policije u RS-u.

Inzko je kazao da međunarodna zajednica smatra da postojeća policija u RS i FBiH može da odgovori na sve izazove i da nije trenutak za osnivanje novih jedinica.

„U RS bi to bilo oko 1.000, a u FBiH nekoliko hiljada ljudi. Zbog čega sve to? Nema razloga za osnivanje rezervnog sastava. Sad ćemo vidjeti da li će doći do toga još je u parlamentarnoj proceduri. Ukoliko dođe do osnivanja rezervnog sastava, ponovo će sjesti čalnice PIC-a“.

Govoreći o migrantskoj krizi, Inzko je kazao da je istaknuta potreba za boljim upravljanjem državnom granicom i da je to nadležnost državnih institucija i agencija.

„To je jedan ekonomski problem, to je problem izbjeglica ja bih na to gledao kao na jedan ljudski problem. Imam osjećaj da je Unsko-sanski kanton ostavljen sam da Grad Bihać mora sam rješavati taj problem, a znamo koliko ima praznih prostora i površina gdje bi se migranti mogli smjestiti. Fali mi solidarnost sa gradom Bihaćem i gradonačelnikom Fazlićem“, kazao je Inzko.

Jedna od tema razgovora članica PIC-a bio je i Zakon o VSTV-u. Inzko je ponovio da Zakon nigdje ne predviđa nekažnjivost članova ili predsjednika VSTV-a.

„Pozicija predsjednika zahtijeva još striktnije pridržavanje principa, moralnih principa s obzirom da ta osoba ima veliku odgovornost. Zabrinjavajuća dešavanja naglašavaju potrebu provođenja suštinskih reformi i u VSTV-u treba da budu najiskusniji, najcjenjeniji u profesionalnoj zajednici.“

Visoki predstavnik je kazao da su odbačene disicplinske tužbe protiv Tegeltije, ali da je u toku krivični postupak.

„Međunarodna zajednica je godinama radila na tome da se poboljša pravosuđe, tamo je i jedan evropski stručnjak. Krajnji cilj mora biti vraćanje povjerenja u cijeli sudski sistem. Protest pred VSTV-om je pokazao kako je građanima prekipjelo. Nadamo se da će narednih mjeseci doći do revizije Zakona o VSTV tamo bi trebalo da budu sudije s iskustvom, sudije s moralom i da se onda vrati povjerenje u pravosuđe. Država koja nije pravna država onda nije ni država“, kazao je Inzko dodavši da je u Češkoj protiv korupcije protestvovalo desetine hiljada ljudi, a da to još ne vidi u BiH.

On je kazao i da je na današnjem sastanku sa članovima Zajedničkog kolegija PS BiH razgovarano o EU putu BiH.

„Članovi Zajedničkog kolegija su se zaklinjali u evropsku budućnost. BiH i njeni građani, politilčati malo manje, građani žele u EU i to bi bilo normalno jer je okružena Evropskom unijom. Ako imaš neki stepen zrelosti i neki stepen želje koja je jaka moraš dati svoj doprinos. To očekujemo od domaćih lidera“, kazao je Inzko.

On je kazao da jedini potez koji vidi u BiH je odlazak građana i to na prvom mjestu zbog nepravde, a ne iz ekonomskih razloga.

„Konstatovali smo u debati da Bugarska se najsporije smanjuje, a BiH najbrže stari“

Michael Scanlan, prvi zamjenik visokog predstavnika kazao je da se na današnjem sastanku sa članovima Zajedničkog kolegija PS BiH insistiralo da Parlament nastavi s radom u interesu građana BiH.

„Rad je moguć ukoliko se odmah formiraju komisije. PIC je pozvao da se što prije formiraju vlade, a da ove koje postoje rade u tehničkom mandatu“. Stanovnište PIC-a je da svi nivoi vlasti moraju sarađivati i izbjegavati nacionalističku retoriku, kazao je Scanlan.

Inzko se osvrnuo na nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH kao i suda u Strazburu posebno naglasišvi presudu o Zakonu o šumama te je dodao kako ćemo uskoro “slaviti parastos presude Sejdić i Finci, a bez da imamo implementaciju.”