Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Inzko informisao italijanskog šefa diplomatije o implementaciji Daytonskog sporazuma

OHR (1)

Izrazio zahvalnost ministru vanjskih poslova Di Maiou na kontinuiranoj podršci koju Italija pruža Bosni i Hercegovini, Uredu visokog predstavnika i naporima međunarodne zajednice da pomogne Bosni i Hercegovini da osigura napredak u provođenju reformi

Visoki predstavnik Valentin Inzko sastao se jučer u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Italije Luigijem Di Maiom kojeg je informirao o situaciji i izazovima u vezi sa implementacijom Daytonskog mirovnog sporazuma.

Inzko je naveo da je napredak u Bosni i Hercegovini moguć, ali u tu svrhu političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine treba pokazati potrebnu političku volju da interese zemlje stavi na prvo mjesto.

– To zahtijeva promjenu paradigme u načinu vođenja politike u ovoj zemlji. Evropske integracije, jačanje vladavine prava i ekonomski razvoj trebali bi biti u prvom planu napora koje poduzima BiH. Međunarodna zajednica spremna je pomoći kako bi se dostigli evropski standardi – rekao je visoki predstavnik.

On je izrazio zahvalnost ministru vanjskih poslova Di Maiou na kontinuiranoj podršci koju Italija pruža Bosni i Hercegovini, Uredu visokog predstavnika i naporima međunarodne zajednice da pomogne Bosni i Hercegovini da osigura napredak u provođenju reformi, saopćeno je iz OHR-a.