intervju za bhrt

Inzko: Na sjednici PIC-a čuli smo šokantne informacije (VIDEO)

Inzko nakon sastanka PIC-a: Ne može niži nivo imati referendum

Nakon dvodnevne sjednice PIC-a, Inzko je detaljnije govorio o aktualnim pitanjima

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko bio je gost BHRT-a.

Nakon dvodnevne sjednice PIC-a, Inzko je detaljnije govorio o aktualnim pitanjima.

Visoki predstavnik je kazao da su na ovoj sjednici čuli šokantne informacije. U Graničnoj policiji BiH fali 500 ljudi, kazao je Inzko.

– Na granici je na 22 kilometra samo jedan granični policajac i kako možemo pričati o kontroli granice. odgovornost je na domaćim vlastima. EU je dala preko 30 miliona eura. Međunarodna zajednica je dokazala da može pomoći domaćim liderima, ali moram reći da je odluka i odgovornost na vlastima BiH, rekao je.

Kada su u pitanju migranti Inzko je kazao da BiH mora otvoriti srce i pomoći ljudima, migrantima na ljudski način.

– BiH mora otvoriti srce i pomoći ljudima jer je baš BiH dožvjela u svijetu veliku pomoć. Dosta bosanskohercegovačkih građana živi u inostranstvu i dobro su primljeni.

Na pitanje da li PIC smatra da ćemo nakon formiranja vlasti krenuti u potrebne reforme ili ćemo imati blokade, Inzko kaže:

– Ambasadori smatraju da će do 19. decembra sve biti riješeno, ako ne do tada, onda do januara. Treba ubrzano raditi nakon toga. Trebaju se odblokirati krediti koji čekaju, trebaju se odblokirati projekti koji koče pravljenje koridora Vc, i ja ne mogu shvatiti da ovaj koridor nije gotov.