Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zabrana negiranja genocida

Inzko: Nisam mogao djelovati prije pravosnažnih presuda Karadžiću i Mladiću

Konferencija Valnetina Inzka nakon okončanja sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira
04.12.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Visoki medjunarodni predstavnik (OHR) u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko na konferenciji za medije nakon okoncanja sjednice Upravnog odbora Vijeca za provedbu mira. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Navodi da cilj izmjena krivičnog zakona “nije kažnjavanje, već da se počne drugačije razmišljati. Da li neki ratni zločinac može biti idol omladini?”

“Odmah nakon pravosnažne presude [Ratku] Mladiću sam djelovao, a odluku sam potpisao 23. jula,” kaže odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u intervjuu za Al Jazeeru.
Odlazeći visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko rekao je gostujući u Vijestima Al Jazeere da je reakcija iz Republike Srpske na nametanje izmjena krivičnog zakona očekivana, te da su “čak možda i malo blaže.”

Smatra važnom poruku predsjednika Srbije.

“Meni je važno što je rekao Beograd. Predsjednik Vučić je rekao da on nije saglasan da se koriste bonska ovlaštenja, međutim, on je rekao da treba saradnja sa Bošnjacima u Srbiji, sa Sandžakom – da bude bolja; ali i između Srba i Bosne i Hercegovine.”

Inzko kaže da je iznanađen ponašanjem opozicionih političara u RS-u, posebno Mirkom Šarovićem, kojeg je u jednom trenutku “vratio u politički život”.

“Iznenađen ponašanjem opozicionih političara u RS-u, posebno [Mirkom] Šarovićem. Ja sam 40 političara vratio u politički život, oni su bili na nekim spiskovima. Jedan od njih bio je Šarović, jedan je bio bivši ministar unutrašnjih poslova Jovičić,…”

Morao čekati pravosnažne presude

Navodi da cilj izmjena krivičnog zakona “nije kažnjavanje, već da se počne drugačije razmišljati. Da li neki ratni zločinac može biti idol omladini?”

Kaže da je morao čekati pravosnažne presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću prije nego što je mogao djelovati.

“Mnogi ljudi mi prebacuju da sam tako kasno reagovao. Međutim, tek u martu 2019. godine Radovan Karadžić je pravosnažno osuđen. Ja nisam ranije mogao tražiti da se njegova ploča skine na Palama sa studentskom domu. Takođe sam morao čekati na pravosnažnu presudu što se tiče Ratka Mladića, a ona je bila tek 8. juna ove godine, a prije nisam mogao djelovati. Odmah nakon presude Mladiću sam počeo da djelujem, a odluku sam potpisao 23. jula.”

Objašnjava da nije vidio druge mogućnosti.

“Ja druge mogućnosti nisam vidio. Prvo nalagala mi je savjest da to učinim. Drugo, mi smo čekali već deset godina da dođe do domaćeg rješenja.”

Na konstantaciju da su mnogi građani zamjerali da ne koristi ovlasti, Inzko kaže da je svaki građanin na izborima mogao koristiti bonske ovlasti.

“Svaki građanin kod svakih izbora ima olovku u ruci i može koristiti svoja bonska ovlaštenja. A šta su radili? Uvijek su birali iste stranke i iste ljude.”

Kombinacija Berlin-Biden-Brisel dobra za BiH

Svom nasljedniku Christianu Schmidtu će naglasiti vladavinu prava kao apsolutni prioritet.

“Preko agencije IPSOS mi smo napravili anketu o tome šta građani misle o sudstvu i tužilaštvu i ona je poražavajuća.

I zato ću ja dati gospodinu Schmidtu preporuku da jedan od prioriteta bude sudstvo i tužilaštvo pravne države.”

Inzko smatra da je vrijeme da se BiH vrati među prioritete međunarodne agende, ali naglašava da ima puno većih problema u svijetu.

“Angela Merkel rekla da će BiH pomjeriti na više mjesto, kad je na vlast došao Joseph Biden. Mislim da će kombinacija između Berlina, Bidena i Brisela biti dobra za BiH, dobićemo i dobrog novog iskusnog američkog ambasadora [Michael Murphy], koji je radio u regionu već dva puta. Mislim da će BiH dobiti mjesto na međunarodnoj agendi i meni je to jako drago.”